Weg met die naald of dat infuus

Zou jij een pil met mini naaldjes slikken die medicijnen in je lichaam afgeeft? Zo’n pil komt er aan en gaat, volgens de onderzoekers, pijnlijke injecties en infusen vervangen.

Pil die eind aan injecties maaktEen revolutionaire oplossing de ‘naaldcapsule’ vooral voor de toediening van medicijnen die uit grote eiwitten bestaan en niet worden afgebroken in de maag. De capsule van 2 cm lang en 1 cm doorsnee, bevat een geneesmiddelreservoirtje en is bekleed met kleine 5 mm lange roestvrijstalen naaldjes. Eenmaal doorgeslikt geven de naaldjes de medicijnen rechtstreeks af aan het slijmvies van het spijsverteringskanaal. Als patiënt voel je daar niets van want het maag-darmkanaal heeft geen pijnreceptoren.

De ontwikkeling van de capsule is nog in de testfase. Wel is inmiddels duidelijk (uit dierproeven) dat de door de capsule afgegeven insuline efficiënter wordt opgenomen dan een onderhuidse injectie. Bovendien deden zich bij de proefdieren geen schadelijke bijwerkingen voor in het spijsverteringsstelsel.

Biologische geneesmiddelen
De nieuwe vinding is een uitkomst voor patiënten die een infuus of subcutane (onderhuidse) injectie nodig hebben. Mensen met kanker bijvoorbeeld, auto-immuunziekten zoals artritis of de ziekte van Crohn krijgen in de regel zogeheten biologische geneesmiddelen. Dat zijn medicijnen die recombinant DNA en RNA bevatten en daardoor te groot zijn om in een keer geabsorbeerd te worden. Ook worden ze vaak al vroegtijdig afgebroken door de zuren en enzymen in het maag-darmkanaal. Met de nieuwe capsule hoeven deze mensen niet meer aan het infuus.

Uitknijpen
Maar de onderzoekers van het Amerikaanse Massachusetts General Hospital (MGH) willen meer. Ze onderzoeken nu of het medicijn door de samentrekkingen (peristaltiek of contracties) van het spijsverteringskanaal onderweg vanzelf uit de capsule ‘geknepen’ kan worden. Ook gaan ze na of capsules met naalden van afbreekbare polymeren en suiker in de darmwand kunnen worden ingebed. Waar ze dan langzaam uit elkaar vallen en het medicijn verspreiden.

Leer meer over nieuwe medicijn-afgifte mogelijkheden

 Bron