Drone kan veel levens redden

Stel iemand krijgt een hartstilstand en jouw reanimatiepogingen werken niet. Om wanhopig van te worden tot er een drone met defibrillator landt.

Ambulance-drone2Alec Momont van de TU Delft ontwierp het minivliegtuigje in het kader van zijn afstuderen als Industrieel Ontwerper. Het onbemande 4 kilo wegend vliegtuigje kan zelf van A naar B kan vliegen en een defibrillator vervoeren.
De ambulance drone zoals het vliegtuigje is gedoopt, vliegt uit wanneer er een 112 oproep over een hartstilstand binnenkomt. Door het mobiele signaal van de beller weet de drone waar de patiënt is en brengt de defibrillator razendsnel (100 km per uur) naar de patiënt.
Daar aangekomen krijgen de omstanders ter plekke instructie via de webcam die de drone aan boord heeft. Dat wil zeggen dat 112-hulpverleners via een video- en geluidverbinding de omstanders gerust stellen en stap voor stap begeleiden bij het gebruik van de defibrillator.

Hartstilstand
De drone met defibrillator kan levensreddend zijn want juist in de eerste minuten na de hartstilstand is medische zorg essentieel. Ook kan de drone goede diensten verrichten in geval van hartfalen, verdrinking, trauma’s of ademhalingsproblemen.
Het vliegtuigje kan een vracht tot 4 kilo vervoeren, precies genoeg voor de hedendaagse defibrillator.

Momont ontwikkelde de ambulance-drone in samenwerking met het Belgische innovatieplatform Living Tomorrow. Ook werkt hij samen met de Ambulancedienst Amsterdam. De industrieel ontwerper wil een netwerk van ambulance-drones aanleggen en daarmee de overlevingskans na een hartstilstand vergroten van 8% naar 80%.

Hobbels
Voordat het netwerk er is moet er echter nog wel een aantal hobbels overwonnen worden.
De belangrijkste, op een test met echte patiënten na, is dat de wet aangepast moet worden opdat drones autonoom mogen vliegen. Daarnaast vergt de techniek van de drone zelf nog wat gesleutel opdat hij zelf obstakels kan ontwijken. Als dit allemaal gebeurd is, kunnen de ambulance-drones binnen vijf jaar vliegen. Eén nieuwe medische drone kost om en nabij 15.000 euro, een niet al te hoge prijs voor een leven.

Bron: TU Delft