IGAR, robot-assistent van de chirurg

Met IGAR, een voor de ruimtevaart ontwikkelde robot, wordt een grote stap voorwaarts gezet voor de herkenning en behandeling van borstkanker. 

Igar procedureDe behandeling van kanker hangt af van de eventuele uitzaaiingen. Sommige soorten kanker zaaien volgens een vast patroon uit. Ze gaan eerst naar één enkele lymfeklier, de schildwachtklier of sentinel node en woekeren van daaruit verder. Het is dus van groot belang te weten of die eerste klier ‘schoon’ is.
Zo ja, dan hoeven de andere lymfeklieren niet verwijderd te worden.

Biopsie en ablatie
IGAR, de Image Guided Autonome Robot, voert verschillende fases van dit onderzoek uit en doet dit bovendien zeer nauwkeurig en bekwaam.
De robot maakt deel uit van een MRI-scanner die verdachte plekken opspoort. Zodra de tumor is gelokaliseerd, gaat de robot trefzeker naar die plek en voert daar een biopsie, ablatie of tele-operatie uit. Bij de biopsie neemt hij een hapje van de tumor voor nader onderzoek. Overigens kan de volgende versie van IGAR ook een biopsie op de schildwachtklier uitvoeren. Weer een positieve ontwikkeling want zo wordt  direct al duidelijk of er uitzaaiingen zijn.

Kankercellen verbranden
Bij de radiofrequente Ablatie (RFA) worden de kankercellen weggebrand. De robot brengt een naald door de huid heen in de tumor en sluit die aan op een generator. De generator laat de cellen trillen, door de warmte die daardoor ontstaat verbranden de kankercellen. Dat levert grote winst op want het gaat hier om een moeilijke chirurgische procedure. Omdat IGAR alles scant wat hij doet, kunnen de artsen de hele ingreep op de voet volgen. In de toekomst zal IGAR ook een rol spelen bij de behandeling van lever- en nierziekten.

 Bron: Centre for Surgical Invention and Innovation (CSii).