Draadloze pacemaker op komst

Nanostim, een nieuwe draadloze pacemaker doet het goed. Ook na 18 maanden, zo blijkt uit de terugkoppeling van de acht patiënten die hem nu dragen.

Draadloze pacemakerIn tegenstelling tot de traditionele pacemakers is het nieuwe apparaatje volledig zelfvoorzienend. Het wordt draadloos via een katheter aangesloten op de hartspier. Daardoor is er ook geen operatie nodig.

Pacemakers helpen bepaalde abnormale hartritmes te controleren door elektrische impulsen naar de hartspier te sturen. Conventionele pacemakers bestaan uit een batterij-aangedreven pulsgenerator. Deze wordt onder de huid van de borst geplaatst en via geïsoleerde draden in de bloedvaten aan de generator verbonden.
De Nanostim daarentegen wordt direct geïmplanteerd in de wand van de rechter ventrikel, een van de onderste hartkamers. Er komt geen draad bij te pas. Zo kunnen ze niet breken en worden ook andere storingen voorkomen.

Een cent
De Nanostim (ongeveer zo groot als een cent) wordt nu uitgetest door de afdeling cardiologie aan het Medical College of Virginia, in Richmond. Alhoewel het apparaatje op nog maar 8 patiënten wordt getest, zijn de onderzoekers positief over deze nieuwe technologie. Ze verwachten zelfs dat de nieuwe pacemaker nog veiliger zal zijn dan de bestaanden omdat er geen kwetsbare draden mee gemoeid zijn.

De Nanostim is al goedgekeurd in Europa maar nog niet in de Verenigde Staten. De Amerikaanse Food and Drug Administration legt namelijk strengere eisen aan de dag. Zodra het apparaatje goed is uitgetest zal het over een jaar of 8 op de markt komen. In de tussentijd moeten hartpatiënten het dus nog even doen met de alom beproefde gewone pacemaker.