Handige tool voor dokter en patiënt

Komt een man bij de dokter, blijkt hij depressief. Dan wil je als huisarts die patiënt goed op weg helpen. De site eerstelijnsdepressie biedt handvatten.

Klinische symptomen depressieOp de site vinden huisartsen een overzicht van symptomen met daarbij passende medicatie, een verwijsbord met beschikbare psychiaters in de buurt en e-learning over depressiemedicatie.

Gebruikersvriendelijk
Eerstelijnsdepressiezorg is eenvoudig te bezoeken en helder opgesteld. Bovendien kan je er de digitale Vierdimensionale Klachtenlijst (4DKL) van B. Terluin vinden. Deze officiële, want bewezen, lijst is een handige tool voor patiënt en arts voor de vaststelling van Distress, Depressie, Angst en Somatisatie.

Als patiënt kan je alle vragen op deze lijst, al dan niet samen met de arts invullen en krijg je gelijk het resultaat te zien. Op basis daarvan weet de huisarts vervolgens welke medicatie hij kan voorschijven en of hij je misschien beter kan doorverwijzen naar een psychotherapeut of psychiater.

De site www.eerstelijnsdepressiezorg.nl is een initiatief van het farmaceutisch bedrijf GlaxoSmithKline (GSK)