Implantaat als stafylokokkiller

Stafylokokbesmettingen komen vaak voor maar de behandeling is niet altijd even makkelijk. Een nieuw implanteerbaar elektronisch chipje doodt de stafylolok en daarna zichzelf

Draadloze stafylokok killerStafylokokken manifesteren zich meestal in de neus en op de huid. Ze richten over het algemeen geen schade aan tenzij er sprake is van een huidbeschadiging, een brand- of andere wond is of een verslechterde conditie. Bij pasgeborenen, vrouwen die borstvoeding geven, mensen met huidaandoeningen, een operatiewond, een chronische ziekte zoals diabetes mellitus, longziekte, vaatziekte of kanker en drugsgebruikers kunnen de bacteriën echter een infectie veroorzaken. Een abces op de huid of in een inwendige orgaan.

Stafylokokkiller
Stafylokokkeninfecties worden in de meeste gevallen behandeld met antibiotica. Soms moet er in het abces worden gesneden om de pus te laten afvloeien. Voor dieper in het lichaam gelegen abcessen is dat vaak een probleem.
Onderzoekers van Tufts University en de Universiteit van Illinois in Urbana-Champaign hebben een oplossing bedacht: een implanteerbare elektronisch chipje dat de stafylokok infectie doodt en daarna zelf oplost.

Zijde en magnesium
De chip is opgebouwd uit laagjes zijden eiwit substraat en daartussen een magnesium verwarmingselementje. Het elementje wordt via een draadloos zendertje zodanig opgewarmd dat de temperatuur van het weefsel rond de infectie ‘heet’ genoeg wordt om de bacteriën te doden. De chip is zodanig geprogrammeerd dat hij genoeg energie overhoudt om na een geslaagde behandeling ook zelf op te lossen.

Muizen
De behandeling is uitgetest op muizen: hun stafylokokbesmetting verdween en na twee weken ook de chip zelf. De onderzoekers werken nu aan een vervolg op het apparaatje, een chip die ook een geneesmiddel kan vervoeren naar de plek des onheils om aldaar geactiveerd te worden.
Wanneer de stafylokok-killer op de markt komt is nog niet bekend.

 

Bron