Slimme implantaten anno 2015

De techniek schrijdt voort: na apps en wearables nu slimme implantaten. Wil je het vasthouden, aantrekken of in je hebben, dat wordt de vraag in 2015. Meer over implanteerbare technologieën.


kunstmatig huidSensoren die ingebouwd in je botten, fungeren als luidsprekers. Oogimplantaten die door te knipogen een foto maken en opslaan in je lichaam. Zie hier de implanteerbare smartphone. Straks heb je hem gewoon op je huid. Het Amerikaans software- en technologiebedrijf Autodesk ontwikkelt namelijk een kunstmatige huid die werkt als een schermpje. Spannende gadgets maar ook prima oplossingen voor mensen met een beperking.

Healing chips
En wat te denken van de genezende oftewel Healing chips? Hier gaat het om een cyberimplantaat die – verbonden met een smartphone app – een life verbinding tot stand brengt tussen patiënt en arts. Deze innovatie staat voor monitoring en behandeling de klok rond en dat kan levensreddend zijn.
De Boston University borduurde op dit gegeven voort en komt met een bionische alvleesklier met sensor. De sensor (aangebracht op een implanteerbare naald) controleert de bloedsuikerspiegel van diabetici. Vervolgens geeft hij de meetresultaten stante pede door aan de smartphoneapp en daarmee de behandelaars.
Nuttig voor obesitas patiënten want minder belastend dan een maagverkleiningsoperatie, is de in Londen ontwikkelde capsule-sized circuit chip. Hij meet het vetgehalte bij obese-patiënten en geeft een ‘ik zit vol’ gevoel.

Cyberpillen
Nog zo’n staaltje van slimme implantaten: cyber pillen die rechtstreeks communiceren met je dokter. Zorgmag.nl schreef er in maart 2014 al over. De ontwikkelingen gaan razendsnel, zo wordt momenteel gewerkt aan pillen met microprocessoren. Die geven straks (letterlijk) van binnenuit informatie door aan de arts over bijvoorbeeld het effect van de voorgeschreven medicatie.

Een ander “vondstje” is de anti-conceptiechip van het MIT-project. Een minichipje onder de huid met anticonceptie werking. Het dingetje scheidt 16 jaar lang kleine hoeveelheden anticonceptiehormoon af en…je kunt het aan en uit zetten.

Slimme tatoeages
Slimme tatoeages vallen ook onder het hoofdstuk implantaten. Stel je voor dat je met het getatoeëerde topje van je vinger de autodeur kunt openen of de alarm code kunt ‘intoetsen’. Daar gaan mensen met een handicap nog veel aan hebben.
Een stapje verder gaat de zogeheten NFC-chip. Daarmee kan je gewoon door te wijzen al een slot ontgrendelen of codes invoeren. Uitgetest in het Amerikaans leger komt het straks ook ten nutte van de medische wereld.

Overigens vragen deze tatoeage-implantaten wel om flinterdun materiaal, dus ook daar wordt aan geknutseld. Onderzoekers uit Illinois ontwierpen al een implantaatje nog dunner dan een menselijke haar.

smart dustSmart Dust
Het klinkt als een lied van David Bowie en er zit dan ook zeker muziek in Smart Dust. Mini computer-programmaatjes (arrays) in je lichaam geïmplanteerd, organiseren zich daar en vormen desgewenst een netwerk zodat ze complexe interne processen kunnen aanjagen. De gedachte hierachter is dat een zwerm van deze nano-apparaatjes kanker in een vroeg stadium aanvalt, of wondpijn verlicht. Met Smart Dust kunnen dokters –zonder te snijden – in je lichaam komen. Voordeel is ook dat er gecodeerde persoonlijke informatie op de dust gezet kan worden, de informatie zit verborgen in je lichaam en is onbereikbaar voor hackers. Privacy verzekerd dus.

Plastic
Last but not least: de implanteerbare kunststof huid, botten, weefsel en organen. De benodigde ingrediënten zijn  kunststof, cellen, structuur en media. Alles in de juiste afgepaste doses. Huid maken voor patiënten met brandwonden of huidzweren is al een makkie. Over de ‘bereiding’ van hoornvliezen, lever en andere organen is men nog het puzzelen maar dat hiermee het probleem van orgaantekort binnenkort tot het verleden behoort, is zo goed als zeker.

Al met al een veelbelovende ontwikkeling deze slimme implantaten. Een punt is wel dat ze energie nodig hebben. Tot heden draaien ze op batterijen, maar wat als die leeg raken? Operaties om de batterij te vernieuwen zijn niet echt wenselijk, daarom wordt naarstig gezocht naar andere oplossingen. Het Draper Laboratory in Cambridge, Massachusetts bijvoorbeeld sleutelt aan biologisch afbreekbare batterijen. Ze smelten gewoon na gedane arbeid.

Credits beeld o.a. J. Rank, L.A. Cicero, Futurewikia.com