Wat kan je eigenlijk met de Healthapp?

Kreeg je voorheen van je huisarts het advies meer te bewegen, minder te eten of regelmatig je hartslag en bloeddruk te laten meten, nu krijg je die hints en tips van je Healthapp.

aplle health kit 2Apple bracht de Healthapp vorig jaar uit. Health brengt alle fitness- en gezondheidsaccessoires en apps samen dus ook alle waarden die je meet met je slimme armbandjes of wearables. Als patiënt of gezonde sporter heb je in één oogopslag al je verbrande calorieën, hartslag, slaapgedrag en vetpercentage op een rijtje. Op de bijbehorende Emergency Card kan je bovendien informatie kwijt over bijvoorbeeld je bloedgroep, allergieën of conditie. Handig in een noodgeval, zo kunnen hulpverleners die informatie direct ontsluiten via je beginscherm (ze hoeven geen pincode in te toetsen). Overigens komt er binnenkort in health ook ruimte voor je medicijnenoverzicht en medische uitslagen. (Zie Medisch ID).

Scepsis
Al met al betekent dit dat je als patiënt steeds meer de controle hebt en natuurlijk ook steeds meer informatie over je eigen lichaam. Of dit allemaal echt gunstig is, daarover is de medische wereld het nog niet eens. Want wat doet Apple met al die privé informatie en hoe betrouwbaar is het eigenlijk? Apple houdt zich weliswaar en vooralsnog voorbeeldig aan de (strenge Amerikaanse) richtlijnen voor medische gegevens, maar het is de vraag of en in hoeverre je echt iets aan hebt aan Health. Fijn, een app die met je meedenkt en je huisarts waarschuwt als de gemeten gegevens teveel afwijken van het normale patroon, maar wat als die huisarts niet connected is?

Vooruitgang
Feit is wel blijft dat de digitale revolutie in de zorg, die in 2014 is ingezet niet meer terug te draaien valt; de appfabrieken draaien op volle toeren. Er zijn al apps op je ogen te meten, een app die werkt als stethoscoop, en een die als ECG een hartfilmpje kan maken, een bloeddrukmeter, een app die inzicht geeft in je slaapgedrag, en meer. Om er voor te zorgen dat al deze en nog te ontwikkelen apps en accessoires ook op Health draaien en hun data onderling kunnen uitwisselen, heeft Apple samen met de Amerikaanse Mayo Clinic en het Radboud-ziekenhuis in Nijmegen de Apple Health Kit ontwikkeld.

Concurrentie
Behalve Apple timmert ook Google flink aan de weg van healthapps: Google Fit. Google stelt open API (Application Programming Interface) beschikbaar zodat fabrikanten van bijvoorbeeld hardloopschoenen, hartslagmeters en andere fitness of gezondheidstoepassingen hun apps makkelijk op Google Fit kunnen aansluiten.
Verder buigen ontwikkelaars in de smartwatchlabs zich vol ijver over healthapps voor slimme horloges. Misschien dat we eind 2015 al op ons horloge kunnen zien hoe we ons voelen.

 

Bron: Apple en Nieuwsbank