Domotica installeren is mensenwerk

Handig hoor al die slimme toepassingen voor in huis maar hoe krijg ik dat geïnstalleerd? Een veelgehoorde vraag. Alfred Butter van het installatiebureau “Domotica met zorg” weet hier wel raad mee.

IMG_2969Alfred Butter richt zich vooral op de oudere zelfstandig wonende consument. Hij biedt totaal domoticapakketten, of onderdelen, installeert ze en geeft stap voor stap uitleg over het gebruik. “Desnoods leg ik het tien keer uit want het is belangrijk dat mensen weten wat ze in huis hebben, hoe het werkt en wat te doen bij eventuele storingen. Wie dat wil krijgt een hand-out, een papieren stappenplan met uitleg over hoe je de apparaten eventueel kan resetten .”

Alarm
Butter werkt samen met een aantal leveranciers waaronder E-domotica,de aanbieder van het Easy Alarm Pakket  om veilig thuis te wonen. Dit omvat inbraakalarm inclusief slimme sloten en rookalarm. Het systeem waarschuwt als iemand op een onbewaakt ogenblik (of ‘s nachts) binnenkomt. Desgewenst kan het thuissysteem worden aangesloten op een alarmcentrale.
Voor mensen die dat nodig hebben, heeft Domotica met Zorg ook persoonlijke alarmering. Te kiezen valt uit onder andere uit de traditionele ketting met oproepknop of de slimme valarmband. Beiden kunnen met drie externe ‘partijen’ verbonden worden al naar gelang de situatie van de oudere. Met thuiszorg bijvoorbeeld, de kinderen en de buren.

Al naar gelang de situatie of de behoefte kan er ook een tafelalarm en bedalarm worden aangesloten. Met een druk op de knop van het tafelalarm kan een melding worden gemaakt in noodsituaties. Het bedalarm werkt met een sensor in bed. Die slaat alarm wanneer iemand ‘s nachts het bed uitgaat en niet binnen een vooraf ingestelde tijd weer onder de lakens ligt.

zorg op afstand e domoticaZ-Wave
De pakketten werken via het internet, met het zogeheten Z-Wave systeem. Voordelen zijn de  lage storingsgevoeligheid (lager dan Wifi) en de gebruikersvriendelijkheid. Het werkt volgens vaste protocollen en hoeven  enkel aan of uit gezet te worden. Het systeem is met een kabeltje aangesloten op een touchscreen maar kan ook draadloos verbonden worden met een tablet of laptop en daarmee is ook zorg op afstand een mogelijkheid.Voor wie zo’n kastje niet in de kamer wil hebben dus.

Boodschap
Vandaag de dag weet nog niet iedereen wat Domotica is of wat je er mee kunt. Daarom ziet Alfred Butter het als zijn taak om te informeren en zijn  kennis te verspreiden. Door kleine informatieve berichtjes in de krant te plaatsen bijvoorbeeld en op zijn site www.DomoticaMetZorg.nl. “Bovendien ga ik altijd eerst met de oudere aan de keukentafel zitten om diens situatie te bespreken en te bekijken waar de precieze behoefte ligt. Vandaar ook de bedrijfsnaam Domotica met zorg want juist die persoonlijke touch is belangrijk. Ook al hebben we het over slimme thuistechniek het gaat altijd eerst om de mensen. Zij moeten begrijpen wat ze in huis hebben en hoe het werkt.”