Print je eigen glucosetest

Diabetespatiënten moeten regelmatig hun suiker meten. Speciaal voor mensen met suikerziekten in ontwikkelingslanden is er een slimme glucosetest ontwikkeld. Een die je kunt printen met een eenvoudige inkjetprinter.

glucosetest printenIn onze West-Europese landen gaan mensen met diabetes vaak naar de suikerzuster of prikken zelf hun suiker. Ze meten en houden zelf hun suikerwaarden bij via een apparaatje met glucosestrips en naadjes. Bij afwijkingen nemen ze contact op met de huisarts.

Voor mensen in ontwikkelingslanden ligt dat heel anders. Voor hen zijn de high tech bloedglucose monitoringsystemen gewoonweg onbetaalbaar.

Enzymen printen
Een aantal bioengineeringstudenten bedacht een oplossing. De GlucoSense bestaat uit een goedkope glucosemeter en Glucose Teststrips die op een gewone aangepaste inkjetprinter kunnen worden afgedrukt. De printer print namelijk enzymen in plaats van inkt.

Goedkoop
De GlucoSense strips kosten 5 cent per stuk; het apparaat zelf bestaat uit losse elektronische onderdelen die makkelijk kunnen worden verscheept en ter plekke gemonteerd kunnen worden. Verder werkt het als ‘vanouds’: de patiënt prikt in zijn vinger en druppelt wat bloed op de teststrip die in de glucometer wordt gezet en het bloedsuiker afleest.

Handig zo’n eenvoudige en spotgoedkope glucose meter voor mensen in ontwikkelingslanden inderdaad, maar ook voor mensen in gebieden waar natuurrampen of oorlogen heersen. En zou het niet ook voor onze eigen Westerse daklozen met diabetes een oplossing kunnen zijn?

GlucoSense, maakt deel uit van de door de studenten opgerichte onderneming Glucosense Diagnostics Ltd.