Scan je voedsel en weet hoe je eet

Wil je weten wat je eet? Scan je voedsel en lees welke ingrediënten het bevat. Heb je slik of kauwproblemen? Een klein chipje in of op je oor brengt alles in kaart en geeft je adviezen ter verbetering. 

Meten wat je eetDe Tellspec scant voedsel zodat je precies weet welke ingrediënten er in verwerkt zijn. Met het mee-neem apparaatje scan je overal je eten, of dat nu in de winkelschappen ligt, in de koelkast of op je bord. Het handheldapparaatje werkt met spectroscopie (een techniek om stoffen te onderzoeken aan de hand van hun spectrum en straling) en een wiskundig algoritme. Samen analyseren ze de chemische samenstelling van voedingsmiddelen.

Oorchipje
De Bitbyte, nog zo’n draagbaar apparaat, helpt mensen hun eetpatroon te analyseren en te verbeteren. De chip, want dat is het, draag je in je oor terwijl je eet of drinkt.
De ingebouwde off-the-shelf microfoons “luisteren” naar je kauwgewoonte, de geluiden die je daarbij maakt en de patronen daarin. De chip geeft de gegevens via Bluetooth door aan je app die ze verwerkt tot informatie over je eetgewoontes. Ook krijg je real-time tips en adviezen over je eetgewoonte, voeding en calorie-inname.
De batterij van de BitBite’s gaat drie uur mee en kan worden opgeladen via een USB-kabel. Tussendoor kan je het chipje bewaren in een clip of polsband. Omstreeks juni 2015 is het apparaat te koop voor $ 159.

Onderzoek
Nog zo’n noviteit is de Automatische Impedantie Manometrie (AIM) oftewel Automatic Inslikken Monitor (AIM). Je draagt de Aim over je oor. Het ingebouwde bewegingsensortje en een cameraatje volgen de kauwbewegingen van je kaak, maken foto’s en analyseren de gegevens. Die worden via Bluetooth doorgestuurd naar bijvoorbeeld de voedingsdeskundige.
De Aim brengt de slikfunctie (Slik Risico Index, SRI) vrij eenvoudig in kaart, in tegenstelling tot de voor patiënten belastende gebruikelijke onderzoeksmethoden voor mensen met faryngale dysfagie: slikstoornissen in de mond, keelholte en bovenste slokdarm.

Meer info over de Tellspec en Bitbite. Zie ook Liftware en Hapivork waarover Zorgmag eerder schreef.

Dit artikel is eerder verschenen in HealthD nieuwsbrief, januari 2015