Een scan of echo nodig? Inpluggen maar

Traditionele radiologie diagnose met CT, MRI, echografie vereist kamergrote apparatuur met dito prijzen. Slimme kleine scans maken nu radiologische onderzoek sneller, veiliger en goedkoper.

Ultradun echoapparaat Philips VisiqStel de dokter denkt op basis van je lichamelijke klachten aan kanker. Een heftige ‘verdenking’ die je regelrecht in de ziekenhuis mallemolen voert. Je moet een CT of MRi scan ondergaan en er wordt een biopsie gedaan om een sluitende diagnose te verkrijgen. De meeste mensen vinden dat eng en ervaren het als zeer belastend. Met de nieuwe superkleine, lichtgewicht echoapparaten kan het onderzoeksproces gelukkig wat ‘versneld en lichter” gemaakt worden. Artsen kunnen met deze plug-en-play scan nu direct een eerste echografie maken. Dat scheelt een operatieve ingreep (biopsie) en blootstelling aan radioactieve contrastmiddelen.

Phablet
Ziehier weer een verworvenheid van de technologische innovatie waarmee steeds kleinere, slimmere apparaten ontwikkeld worden die ook nog eens haarscherpe diagnoses stellen. Philips VISIQ bijvoorbeeld, ontwikkelde de phablet, een echoapparaat zo groot als een tablet en net zo makkelijk aan te sluiten als een iPod. Een gigantische verbetering ten opzichte van traditionele echoapparaten die zo groot en zwaar als een koelkast zijn.

Snellere communicatie
Bijkomend voordeel is dat alle patiëntgerelateerde gegevens, zoals medische beeldvorming, foto’s, video en audio bestanden vanaf elk apparaat (tablet, telefoon en persoonlijke computer) geupload kan worden naar digitale patiëntendossiers. Dat is goed nieuws want zo kan de dokter snel collega’s raadplegen en worden eventuele fouten voorkomen. Ook komt het de communicatie tussen de verschillende afdelingen in het ziekenhuis en daarbuiten ten goede. Al met al kunnen we stellen dat deze radiologie innovaties helpen de efficiëntie, nauwkeurigheid en workflow te verbeteren. Bovendien maakt het de behandeling van kanker en de behandelkosten minder pijnlijk. Bron.