Rusteloos of gestrest? Slimme hoofdband helpt te relaxen

Naast armbandjes, clips, horloges die je fitness en fysieke gezondheid meten, zijn er nu ook wearables die je mentale welzijn meten. De Muse hoofdband is er zo één.

Muse Train my brainMuse is een zogeheten brain fitness hoofdband. Zijn zeven übergevoelige EEG-sensoren meten de elektrische signalen van de hersenen, net zoals een hartslagmeter je hartslag registreert. De sensoren zijn (draadloos) verbonden met de app Calm (Android en IOS) die je oefeningen geeft om te relaxen. Je kunt dat overal doen, thuis op de bank, onderweg in de bus, boot of vliegtuig en zelfs op kantoor. Al wat je nodig hebt, is de hoofdband, een mobiele telefoon of tablet en wat tijd.

Biofeedback
Aan deze nieuwe generatie wearables ligt  het biofeedback principe ten grondslag. De overtuiging dus dat je mentaal welbevinden invloed heeft op je manier van denken, je stress en angst. Wie beter leert te focussen, kan het eigen gedrag sturen.
Zodra je de hoofdband opzet en verbindt met je smartphone, meten de sensoren de elektrische activiteit in je hersenen en brengen deze in kaart met behulp van je app. Vervolgens krijg je van de Calmapp een oefening. Met een druk op een fysieke knop op de hoofdband begin je de oefening. Al naar gelang hoe je je voelt (actief, opgewonden of gestrest) hoor je via de luidspreker op je smartphone (of oordopjes) het geluid van wind, water of  vogels. Via een rustgevende stem krijg je instructies voor bepaalde oefeningen. Die kunnen 3 tot 12 minuten duren.

Een oefening
Je begint door rustig en met gesloten ogen te ‘kijken en luisteren’ naar de verschillende beelden en geluiden op je app. Je herhaalt dit, telt tot 10 en je hoort zachte kabbelende golven. Zodra echter je concentratie afneemt, neemt het geluid van de wind toe.
Na de oefening, zie je op je app hoe lang je erover deed om van rustig tot actief of neutraal te komen. Voor elke seconde rust verdien je 3 punten, voor elk moment ‘neutraal’ krijg je 1 punt. Met die punten kan je een nieuw geluidje, dat jou weer verder helpt te ontspannen, downloaden

Oefening baart kunst
Al na paar weken oefenen is je inzicht in hoe jij omgaat met ontspanning, stress en ander gedrag flink gegroeid. De Muse lijkt dus een goede wearable om het zelfontspannen onder de knie te krijgen en kan ook perspectief bieden aan mensen met (in)slaapproblemen. Zij leren met de hoofdband en Calmapp hun gedachtestroom te stoppen en kunnen daardoor hun eigen gedrag te beïnvloeden
Muse is geen medisch gecertificeerd apparaat maar heeft –voor wie er open voor staat- zeker meditatieve voordelen op lange termijn

Muse is van een Toronto bedrijf InteraXon.