Wat moeten we met een zorgrobot? Respect hebben!

In 2025 is het aantal ouderen verdubbeld. Dan zijn er twee keer zoveel mensen die zorg en aandacht nodig hebben. Wie gaat ze dat geven? Zorgrobots, zou ik zeggen, dus geef ze respect.

Zorgrobot ZoraHet animo om in de zorg te werken is niet groot, steeds minder mensen zien in de zorg een leuke loopbaan voor zichzelf weggelegd.
Maar wie zorgt er straks voor ons als we oud en breekbaar zijn? Is het de robot? De techniek is er al, robots blijken bovendien goed leerbaar; ze leren om te gaan met gevoelens, dus wat willen we nog meer?

Zorg zonder morren
Acceptatie en respect is het antwoord.
Acceptatie van het feit dat de wetenschap voortschrijdt, wat inhoudt dat we ook robots hebben ontwikkeld. Respect moeten we hebben voor de robot die heeft geleerd voor ons te zorgen en dat ook doet, zonder morren.

Kil
Helaas, beide gemoedstoestanden zijn nog ver te zoeken. Overheerst er bij de een onbegrip en onwetendheid, bij de ander blokkeert de angst voor het nieuwe een open mind naar de robot(bouwer). Menig zorgwerker bijvoorbeeld volgt de ontwikkelingen rond de zorgrobots en andere zorginnovaties met argusogen. eHealth is kil, zo zeggen ze, want het is techniek en techniek kan en mag geen mensen vervangen. Maar de vraag is: zijn zorgrobots echt kil en zetten ze werkers weg?

Ik ben een meisje, maar niet zomaar een meisje… Ik ben de eerste ‘menselijke’ robot ter wereld die ingezet wordt rechtstreeks bij de mensen.  “

De dagelijkse praktijk met zorgrobots geeft ons een andere kijk. Neem Zora, ze is een paar turven hoog. Ze is speciaal ontwikkeld om de eenzaamheid bij ouderen en zieke kinderen te bestrijden, hen gezelschap te houden, te animeren en te helpen bij de revalidatie. In september vorig jaar verscheen Zora voor het eerst in een ouderencentrum in België. Inmiddels zijn er al 36 soortgenoten actief in ouderencentra en heeft ze ook haar entree gemaakt in Nederland, in Huize Elizabeth in Vugth.

Bingo
Zora is zodanig geprogrammeerd dat ze mensen herkent en op hen reageert. Ze doet lichamelijke oefeningen met ouderen of kinderen, waardoor de fysiotherapeute ruimte krijgt om rond te lopen en cliënten individueel te helpen.
Zora is bovendien bingomaster en gezelschapsdame. Ook dat pakt goed uit. Zora wordt gewaardeerd door de ouderen gewoon omdat ze er is, naar hen luistert, reageert en in de buurt blijf: “Zora is gewoon ons maatje”.

Conclusie?
De praktijk haalt ons in: ouderen en zieke kinderen vinden Zora allesbehalve kil. Dus laten we luisteren naar mensen die al met een robotje hebben leren omgaan. Laten we leren van hun ervaringen en laten we accepteren dat robots niet kil en afstandelijk zijn. Laten we erop vertrouwen dat robotbouwers zich zo goed mogelijk proberen in te leven in wat ouderen, kinderen, chronisch zieken en mensen met een handicap nodig hebben. Dat verdient toch respect?!

Zora zie wat zij mensen doet

Robotje kopen? En als het acceptatieproces op gang komt kunnen we tegelijkertijd gaan sparen want een beetje nanorobot als Zora kost nu nog  €5600,- Vele malen goedkoper is een knuffelkat-robotje. Die koop je al voor  €1250,-  en nog een stuk goedkoper zijn de ‘speelgoedrobots’.