Chip in hals verlicht pijn bij reuma

Mensen met Reumatoïde artritis slikken vaak sterke medicijnen om de pijn te verlichten. Een nieuw implantaat dat elektrische impulsen naar de hersenen stuurt, verlicht de pijn aanzienlijk en geeft hen een normaal leven terug.

reumahandDe gevolgen van RA zijn niet misselijk: gewrichtspijn, zwelling, stijfheid en vermoeidheid veroorzaakt. Het is de meest voorkomende inflammatoire gewrichtsaandoening, reden genoeg voor onderzoekers om een oplossing te zoeken. Die lijkt te zijn gevonden in het implantaatje, dat qua werking is gebaseerd op de pacemaker.
Het gaat om een chip die in de hals van de patiënt wordt geïmplanteerd. De chip beïnvloedt de werking van het zenuwstelsel zodanig dat de gewrichtsontstekingen verminderen.

Nervus vagus
Het gaat om de hoofdzenuw nervus vagus die een belangrijke rol speelt bij het reguleren van onder andere ademhaling en hartslag. Bij RA is bekend dat deze zenuw bij een deel van de patiënten minder actief is. Het doel van nervus vagus-stimulatie is deze zenuw te activeren om de balans te herstellen. Uit eerder onderzoek in het laboratorium bleek dat stimulering van deze zenuw ontstekingsremmend werkt.

Oorbel
Volgens reumatoloog Peter Tak, reumatoloog in het AMC laat de proef zelfs bij patiënten bij wie tot nu toe elke behandeling faalde, een duidelijke verbetering zien.
Als vervolg op de chip wordt nu een oorstimulator getest. Die wordt aan de oorlel geclipt, als een soort oorbel. Dat is minder belastend dan een chip in de hals.
Onderzocht wordt nu ook of degelijke implantaten ook mensen met astma, obesitas en diabetes kunnen helpen.