Slim thuis met technologie

Lekker lang thuis wonen dat wil toch bijna iedereen? Technologie kan zorgen dat iemand niet verdwaalt, valt en zich bezeert of zijn  medicijnen op tijd inneemt. Enkele interessante voorbeelden

Medminder pill sispenserWie ouder wordt, gaat vaak iets mankeren en wordt minder mobiel. Vallen is dan ook een veelvoorkomend probleem bij alleenwonende ouderen, want wie merkt het en wie helpt je weer op de been? Vaak hebben mensen wel een alarmketting maar net zo vaak hebben ze hem niet om of vergeten ze door de schrik om op de knop te drukken. Het feit dat de huidige alarmsystemen om actie vragen van de gebruiker is nu net het zwakke punt.  Philips Lifeline heeft hier een oplossing voor en een bestaand alarmsysteem uitgebreid met een automatische waarschuwingsfunctie bij een valpartij. En voor de oudere die onvoorzien naar buiten gaat kan een GPS-tracker aan het systeem worden toegevoegd.

Pillen op tijd
Wie zijn benodigde medicijnen niet op tijd neemt, takelt op den duur af. Dat een chronisch zieke oudere regelmatig vergeet de voorgeschreven medicijnen in te nemen, is daarom vaak een reden om hem of haar in een verpleeghuis op te nemen. Met de Medminder pil-dispenser kan dit voorkomen worden. Het apparaat herinnert de gebruiker er aan om zijn medicijnen op tijd te nemen. De flitsjes en geluiden zijn moeilijk te negeren en mocht dat toch gebeuren dan belt de dispenser de gebruiker om te waarschuwen dat hij nu echt zijn pillen moet nemen. Dit apparaat bevat trouwens ook een medisch alarm.
Nog zo’n slimme dispenser is de AdhereTech. Hij zendt je een gesproken berichtje of tekstberichtje zodra het tijd is voor de medicatie. Hij wordt geleverd met sensoren die op het medicijnpotje geplakt bijhouden wanneer er hoeveel pillen worden genomen.
Ook het Philips Medicatie doseersysteem herinnert op gezette tijden aan de medicatie. Alle drie de systemen laten overigens waarschuwingen uitgaan naar zorgverleners als er een dosis wordt gemist.

AEtrex met GPS tracker (dwalen)GPS-schoenen
Ouderen die beginnen te dementeren kunnen gaan dwalen. Dat kan ook bij de mantelzorgers veel ontrust en zorgen veroorzaken. Om deze zorgen weg te nemen, heeft Aetrex schoenen gemaakt met ingebouwde GPS-trackers.
De GPS in de hak houdt ‘life’ bij waar de eigenaar zich bevindt en geeft op vooringestelde tijdstippen een signaal af naar een meldkamer. Verder kan de tracker ook de locatie-informatie naar de verzorger of mantelzorger sturen zodat die altijd weten waar de persoon in kwestie is. Tot slot kunnen er ‘vrij verkeer’ zones ingesteld worden voor de drager. Zodra hij of zij de zone verlaat gaat er een waarschuwing uit (via e-mail of sms) naar de familie of  – en dat zal in de meeste gevallen zo zijn- de zorgcentrale.

Veilig thuis
Met sensoren op verschillende plekken in huis, kan de dagelijkse activiteit in de gaten gehouden worden. Of je nu de koelkast opent, naar de badkamer gaat of naar de slaapkamer om medicijnen te nemen.
De koelkast langere tijd niet gebruikt?  Waarschijnlijk eet de oudere slecht. Geen beweging in huis te zien? Misschien is hij gevallen. Kortom, wanneer er lange tijd niets gebeurt, gaat er een melding uit naar de betrokken mantelzorger of zorgverlener. Er zijn verschillende ‘connected’ systemen op de markt . Ze verbinden de sensoren met elkaar en met een derde apparaat. Zo verbindt het Amerikaanse Smartings verschillende sensoren (ook van andere fabrikanten) met een draadloze hub, thermostaten, deursloten en bewakingscamera’s.

Alles in één
GrandCare heeft, zoals ze zegt, de “uitgebreide zorg oplossing”. Het is een systeem met activiteit sensoren en telezorg apparaat ineen. Het laatste meer draadloos bloeddruk, hartslag, glucose, gewicht en temperatuurmetingen. Een eenvoudig bedienbaar aanraakscherm voorziet in geïndividualiseerde herinneringen, instructies, en medicatie aanwijzingen.

Kopen?
Connected systemen zijn online te koop bij onder andere Home Depot, Best Buy, en Staples. In Nederland is IQ Messenger een van de koplopers en daarnaast verkopen ook e-Domotica, ZORGtec, http://www.thuiscomfort.nl,  www.thuiscomfort.nl, http://www.Zorgmotica nl en Domoticametzorg.nl dergelijke systemen. Het is handig om zo’n systeem in Nederland te kopen en aan te laten leggen door een gekwalificeerde installateur want voor een doe-het-zelver is het nog wel wat veel gevraagd.