De klik app

Beweeg je wel genoeg, eet je wel gezond? Zo ja, je eigen risico gaat omlaag, zo nee het gaat omhoog. Ziehier hoe het her en der in de VS gaat. De vraag is, willen wij dat ook?

Running man - male runner in San FranciscoAmerikanen kunnen hun eigen risico voor de ziektekostenverzekering verlagen door een gezonde levensstijl. Speciaal met dit doel is de ‘Pact app’ ontwikkeld. De app houdt bij hoe sportief je bent. Wanneer en hoeveel je fiets en wandelt bijvoorbeeld of jogt en zwemt. De GPS, WiFi en andere sensoren in je telefoon, laten de app ‘zien’ of je ook werkelijk een fietstocht maakt, minimaal 10.000 stappen loopt of een half uur holt.
De beloning: 5 dollar korting op het eigen risico. Een beetje sportieve Amerikaan verlaagt zo zijn eigen risico van 3000$ naar 500$ dus dat lijkt wel een ommetje waard.
Liever lui? Je eigen risico groeit (weer) met 5$ per keer.

Groente en fruit
Deze app is ontwikkeld door Pact Health die ook de VeggiePact bouwde. Nog zo’n bigbrother app die aan jouw ziektekostenverzekeraar verklapt of je wel voldoende groenten en fruit eet. Deze app maakt namelijk foto’s van je groente- en fruitinname en -nadat de foto’s aan alle kanten gekeurd zijn op echtheid – kan je korting krijgen op het eigen risico. Lang niet alle ziektekostenverzekeraars in de VS werken met deze apps; laat in Nederland de overheid maar gewoon de hoogte van het eigen risico blijven vaststellen.