Het slimme gemak

Studenten aan de TU-Delft bedachten een volledig geautomatiseerd toilet. Het gemak is tot in de finesses uitgevoerd en bij alles wordt rekening gehouden met de gebruiker.

Een supersonisch privaat voor mensen die moeilijk ter been zijn bijvoorbeeld of in een rolstoel zitten. Zij worden  met zorg behandeld door het kleinste kamertje zelf. Het kabinetje zit vol met sensoren die reageren op een (geprogrammeerde) smartcard van de gebruiker.

Deze plee van de toekomst ‘weet’ precies wat te doen.

  • De wc-bril vangt je op, met beleid, zodat je op je gemak kunt gaan zitten.
  • Automatisch uit de muren naar voren komende beugels geven houvast bij het opstaan.
  • De wastafel met spiegel komt na een ‘voice-order’ dichterbij: zo kan je makkelijk je handen wassen na de stoelgang.

Alles maar dan ook alles in dit reuze handige gemak van de toekomst wordt op maat afgesteld op de gebruiker en diens beperkingen, het moet alleen nog wel worden ontworpen en gebouwd. Wat houdt designers en bouwers eigenlijk tegen? De studenten bedachten het al in 2011…