Bloeddruk meten om erger te voorkomen

Waarschijnlijke diagnose hoge bloeddruk? Met een “ambulante” bloeddrukmeter kan er binnen 24 uur bepaald worden of deze verdenking klopt en kunnen ernstige situaties worden voorkomen.

BloeddrukmeterHet is heel eenvoudig; je draagt 24 uur een bloeddruk manchet die (draadloos) verbonden is met een controleapparaat. De manchet wordt met vaste regelmaat ‘opgepompt’ en meet dan automatisch de bloeddruk. Omdat je als patiënt bovendien zelf een activiteitendagboek bijhoudt, ontstaat er door de dag heen een complet beeld van de bloeddruk, inclusief de schommelingen. Alle gegevens worden in het apparaat zelf opgeslagen en later door de arts gedownload en uitgelezen.

Voorspellen
Uit Amerikaans onderzoek in 2014 is al gebleken dat deze dagelijkse routine metingen meer betrouwbare informatie opleveren over eventuele toekomstige hartaanvallen, beroertes en hart-en vaatziekten dan individuele bloeddrukcontroles bij de huisarts. Het onderzoek werd op 22 december online gepubliceerd in de Annals of Internal Medicine.

Zeker nu bloeddrukmeters draadloos verbonden kunnen worden met een app op de smartphone van een patiënt lijkt het een prima preventie maatregel. De aanbeveling voor zorgverzekeraars om ambulante bloeddruktesten te gaan betalen, ligt dan ook voor de hand.