Stop roken app

Ik baal er van afhankelijk te zijn, kortademig en te stinken. Ik zou willen stoppen met roken. Daarom heb ik de nieuwe app iCoach gedownload.

IMG_3847De nieuwe app iCoach ExSmokers begeleidt je bij het stoppen, stap voor stap, fase voor fase. Het is een vervolg op de antirookcampagne van de Europese Commissie. In het leven geroepen niet alleen om mij en andere nicotinejunks tegen mezelf te beschermen maar ook om de samenleving op minder hoge kosten te jagen. Want roken is ongezond en duur. In Nederland alleen al kostten rokers de overheid in 2010 2,4 miljard euro.

Goed ik heb de app gedwonload en ben nu lid van een online digitaal ondersteuningsplatform dat mensen helpt te stoppen met roken. De coach is samengesteld op basis van onderzoek en expertise van zowel psychologen als communicatiedeskundigen. Hij is uit op mijn gedragsverandering. Hij schijnt ook te werken want meer dan 30 % van de mensen die iCoach hebben gebruikt is gestopt met roken. Nu ik nog.

Na de installatie moet ik eerst de fase in mijn stopproces bepalen. Ik verkeer afhankelijk van mijn antwoord in Fase 2 (het zou beter zijn om te stopen met roken en ik wil dat ook wel) of in Fase 3 (Ik ga binnenkort stoppen).

iCoach geeft me vervolgens een aantal vragenlijstjes op met uitdagingen, een afhankelijkheidstest (lichamelijk en psychologisch), een bespaarcalculator en de lijst ‘mijn kenmerken’.
De lijst met besparingen biedt nog het minst uitdaging. Tips als: stel het roken uit, minder stap voor stap vind ik ook wat voor de hand liggend. De opbeurende raadgevingen onder de paniekknop spreken ergens wel aan. iCoach belooft mij elke dag per e-mail tips ter herinnering en motivatie te sturen en ik kan mijn voortgang vastleggen in een dagboek. Aan het eind van elke maand krijg ik een consultatierapport met de voortgang. Persoonlijk moet ik nog zien of de ‘op maat gesneden feedback, advies, technieken, opdrachten en minitests’ mij van mijn verslaving afhelpen. Maar misschien spreekt hier mijn (onbewuste) afweer, zou de iCoach dan toch alinvloed hebben?

iCoach is beschikbaar als een gratis mobiele versie in de Appstore en op Google Play Store.