Bacteriën binnen drie uur de baas

Buikgriep, een blaas- long of hersenvliesontsteking, ze worden allemaal veroorzaakt door een bacterie. Amerikaanse onderzoekers vonden uit dat de zoektocht naar de juiste antibiotica veel sneller kan verlopen.

Laboratory CollageVoor artsen is het steeds ingewikkelder om bacteriële infecties te beheren. Dat komt doordat de meeste mensen resistent zijn geworden voor de bestaande antibiotica maar ook omdat het moeilijk te bepalen is welke vorm en dosis iemand nodig heeft. Belangrijker nog dan nieuwe antibiotica te ontwikkelen is een waterdichte manier te vinden waarmee artsen snel de juiste antibiotica kunnen inzetten voor een bepaald probleem.

Vanuit deze overtuiging werken onderzoekers uit de VS aan een nieuwe technologie om de oorzaak van de infectie te kunnen achterhalen en daarmee snel het juiste antibioticum kunnen kiezen.

Aanvallen!
Hoe ze dat voor elkaar willen krijgen, is een nogal technisch verhaal. Allereerst worden de individuele bacteriën gescheiden met microfluïdische apparaatjes en vervolgens gemarkeerd met fluorescerende sondes. Het resultaat is dat de specifieke bacteriën in het patiëntmonster snel geïdentificeerd kunnen worden.

Door de gang van deze bacteriën te traceren, wordt duidelijk wanneer ze het meest kwetsbaar zijn. De ingezette antibiotica valt de bacteriën vervolgens op het juiste moment en de juiste plaats aan. Volgens de onderzoekers kunnen artsen met deze methode al binnen drie uur precies de meest effectieve behandeling inzetten.