Honden eHealthriem

Japie, mijn hond is 14 jaar, doof, heeft staar en verdwaalt soms in het bos. Zou een slimme hondenriem iets voor hem en mij zijn?

Slimme hondenriemOp het wereldwijde web vond ik de Connected Collar Dogtelligent’s, de FitBark en de PetPace. Riemen waarmee je je (jonge) honden kunt trainen en de activiteiten en gezondheid van oudere honden in de gaten kunt houden. Allen hebben ingebouwde bewegingssensoren die de activiteiten meten. De PetPace meet bovendien de lichaamstemperatuur, hartslag, ademhaling, activiteit, calorieën verbranding en lichaamshouding van je viervoeter.

Op afstand commanderen
Nog geavanceerder is de Connected Collar. Hij combineert alle functies van de Fitbark en Petpace en voegt daar nog een oefenfunctie en locatieweergave aan toe. Hiervoor moet je trouwens wel de benodigde apps installeren.
De communicatie tussen hondenriem en smartphone wordt aangestuurd door een (in de riem ingebouwde) GPS tracker, Bluetooth en Wi-Fi.Via de ingebouwde microfoon en de microluidsprekers kan je op afstand met je hond oefenen of hem commando’s geven.

Zit!
Jaap bijvoorbeeld blaft wel eens te uitbundig naar vreemden, met de trilfunctie of de ultrasone fluit in de riem en app kan ik telkens als hij dat doet een ontmoedigingssignaal geven. Verder kan ik Japie als hij te ver weg is  tot de orde roepen met commando’ s als ‘zit, blijf of lig’. Deze commando’s staan voorgeprogrammeerd op de app (in het Engels dus dat moet je hond wel kunnen verstaan).

Medicijnwekker
Schermafbeelding 2015-05-03 om 17.02.36Met de in gebouwde tracker weet ik bovendien precies waar mijn hond is. Ik krijg een melding zodra Japie buiten een bepaald gebied komt en heb daardoor altijd in de peiling waar mijn maatje uithangt. Ook in het donker want de Ledlampjes in de riem gaan ‘s nachts vanzelf aan. Bovendien verzamelt de riem allerlei gegevens over de activiteiten en rustperiodes van je hond en kan hij ingesteld worden als medicijn- of vaccinatiewekker

Op de markt
De Connected Collar Dogtelligent is, en zo hoort het ook, waterdicht, schokbestendig en robuust. De batterij gaat zo’n 14 dagen mee. Op dit moment loopt er nog een crowdfunding campagne om de Connected Collar (in de VS) op de markt te brengen. Dat laatste zal omstreeks augustus gebeuren.

Hoewel er veel valt te zeggen voor een natuurlijk overwicht en een goede baas-hondrelatie, lijkt het me wel wat zo’n slimme hondenriem. Zeker als je hond een erg enthousiaste terreinverkenner is, of, zoals Japie, door zijn hoge leeftijd de weg wel eens kwijt raakt. Maar bovendien kunnen ook mensen die zelf moeilijk ter been zijn nu weer een huisdier nemen en zelf uitlaten.