Robot: zie de mens

Robots worden steeds vaker ingezet in zorg en thuissituaties. Daar draait het in grote mate om emoties en communicatie. Robots doen er goed aan emoties te leren herkennen (en er mee om te gaan).

Robot als jezelfOm robots vaardigheden te leren worden nu computer vision systemen ingezet. Daarbij leggen sensoren camerabeelden vast waarna een computer die interpreteert en gebruikt om processen aan te sturen.
Dit systeem is echter niet zaligmakend. Ten eerste is het complex en prijzig en ten tweede kunnen robots hiermee geen subtiele bewegingen lezen.

Sticker op je gezicht
Koreaanse wetenschappers hebben daarom een nieuwe, meer precieze technologie ontwikkeld waarmee robots kunnen “zien” hoe het met ons gesteld is. Ze ontwikkelden een soort sticker die je op verschillende plekken op je gezicht plakt. De sticker is samengesteld uit dunne, transparante flexibele sensoren die zijn gemaakt van elektrisch geleidende elastomeer composite films met daar tussenin een laagje koolstof nanobuizen. De gebruikte films zijn zeer gevoelig voor mechanische belasting. Ze “voelen” dus ook de  meest subtiele gezichtsbewegingen. De gegevens van de stickers worden naar de robot gestuurd die vervolgens daarop acteert.

Lachen of huilen
De robots die aan de test meedoen kunnen heel goed vertellen wanneer hun menselijke proefpersonen lachen of huilen en ‘weten’ bovendien waar ze precies naar moeten kijken. De onderzoekers denken hun bevindingen ook te kunnen toepassen in de gezondheidszorg. Onder andere om hartslagen, ademhaling of andere functies te bepalen.

Op 10 mei zendt VPRO Tegenlicht, de laatste aflevering van: ‘De robot als mens’ uit. In deze documentaire wordt nader ingegaan op hoe de grenzen tussen mens en technologie vervagen. Hoe robots steeds menselijker  worden en hoe en mensen technologie steeds vaker gebruiken als extensie van zichzelf. 

 

 

Bron: American Chemical Society