Blindenstok wordt steeds slimmer

In 2014 bracht het Nederlandse bedrijf I-Cane een intelligente blindenstok op de markt. Met die stok kunnen blinden of slechtzienden overal navigeren. Engelse studenten bedachten het super slimme broertje: een stok die vertelt wie hij tegenkomt

.
I-cane blindenstokDe I-Cane is geweldig, vinden blinde en slechtziende mensen. Deze wit-met-rode stok helpt ze hun weg te vinden en waarschuwt voor hoge obstakels. Dingen die een gewone blindenstok niet ziet of voelt. De sensoren op deze stok ‘zien’ alles en geven dat door aan een apparaatje dat je aan de smartphone klikt. Deze Mobilo is voorzien van een bewegend schijfje dat informatie over obstakels en de richting doorgeeft aan de vinger van de gebruiker.

  • Een obstakel op de route? Het schijfje waarschuwt door snel omhoog te bewegen.
  • Wil je naar iets specifieks? De ‘voelpijl’ draait linksom en rechtsom en geeft navigatie-instructies door. Die routes neem je met een speciale navigatie-app (iOS en Android) op waarna je  vervolgens in je eentje op pad kunt.
  • Verdwaald? De infoknop op de Mobilo vertelt waar hij is.
  • Een noodsituatie? Met een druk op de noodknop wordt een hulpbericht met locatie coördinaten  verstuurd.

Gezichtsherkenning
Prachtig die slimme geleidestok voor blinden maar er kan nog veel meer, zo bedachten studenten aan de universiteit van Birmingham. Zij implanteerden gezichtsherkenningssoftware in de blindenstok waarmee blinde mensen hun vrienden, kennissen, familie of hulpverleners kunnen herkennen.

De XploR zoals deze nieuwe stok is gedoopt, herkent gezichten op ongeveer 10 meter afstand. Hij matcht gezichten met afbeeldingen die in een sd-kaart op de stok opgeslagen. De in de stok ingebouwde software analyseert de foto’s en gaat trillen wanneer hij een bekend persoon “ziet’. Vervolgens geeft hij dat met spraakinstructies in een Bluetooth-oortje door naar de gebruiker. De stok bevat ook GPS om het navigeren te vergemakkelijken

Kopen?
De XploR is nog niet te koop. Voordat hij op de markt komt, wordt hij eerst getest in het Beacon Centre for the Blind in Engeland.
De slimme blindenstok I-Cane is al sinds 2014 op de markt en kost 1750 euro. Bestellen kan via de website van I-Cane. Achmea zorgverzekeraars geven een (gedeeltelijke) vergoeden voor de stok. Op de website van I-Cane staan tips en voorbeeldbrieven om voor een vergoeding in aanmerking te komen.

 

 

http://www.i-cane.org/nl/home