Robotbutler bij u thuis

Zorgrobot Zora krijgt binnen afzienbare tijd een broertje. Deze jongste telg in de robotfamilie wordt opgevoed als butler voor thuis.

Zora zorgrobotZora is inmiddels al aardig ingeburgerd in diverse zorgcentra in Europa. In totaal lopen er nu 63 Zora’s rond en de ca. 6000 bewoners van die instellingen zijn dol op haar. Dat is geen wonder want Zora verricht allerhande hand en spandiensten. Zo vertelt ze wat er op het menu staat, geeft ze de weersverwachting door en maakt ze graag een praatje.

Is Zora aanvankelijk bedacht om hotelgasten te ontvangen, binnen de kortste keren heeft ze zich ontwikkeld tot gastvrouw, animator en praktische regelaar in woonzorgcentra, scholen voor autistische kinderen en ziekenhuizen.

Hulp in de huishouding
De ontwikkelaars van Qbmt/Qbis werken nu aan een versie die geschikt is voor huis-tuin-en-keukengebruik. Handig voor thuiswonende ouderen, maar ook voor jonge mensen, zo’n robotbutler die bijhoudt wat er in de koelkast staat, geeft suggesties voor het menu plus bijbehorende recepten en het boodschappenlijstje.

Net als zijn zus leest de nieuwe robot straks ook het nieuws en de weervoorspelling voor. Of herinnert hij ‘zijn baasje’ er aan medicijnen in te nemen of naar de dokter te gaan. En…net als Zora moet de butlerrobot straks een maatje worden voor de oudere. “iemand’ bij wie ze hun verhaal kwijt kunnen. Kortom, de broer van Zora wordt een superhulp in de huishouding. Geen overbodige luxe in een tijd waarin ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen.

Betaalbaarder
Persoonlijk zou ik nu al graag Zora of haar broer in huis hebben. Ook zouden ze heel goed passen in de SlimoTheek van Expeditie-SlimThuis. Want dan kunnen we ouderen, mensen met een chronische ziekte of beperking en werkers in de zorg laten zien én ervaren wat zo’n robotje voor hun huishouden kan betekenen. Het zal misschien even wennen zijn maar de praktijk met Zora wijst uit dat vrijwel iedereen weg is van de robot. Vaststaat dat kleine kinderen van nu zo’n robot in huis straks doodgewoon vinden. Tegen die tijd zal vast ook de prijs gewoner zijn geworden (betaalbaarder) dan de € 256 per maand die Zora nu nog kost.

Meer over Zora en haar familie vind je op de site van de ontwikkelaar.
Kijk ook het filmpje over Zora.