Slimme deuropeners hack je niet

Onlangs riep de Limburgse politie (thuis)zorgorganisaties op te stoppen met het plaatsen van sleutelkastjes bij thuiswonende ouderen. Zijn slimme deuropeners de oplossing voor de makkelijk te kraken sleutelkluisjes?

IMG_3343Dieven en inbrekers zien sleutelkastjes als een uitnodiging om open te breken. Ze pikken de sleutel en stelen het huis van de oudere leeg. Niet alleen in Limburg, ook landelijk worden de sleutelkastjes in grote getale gekraakt, zo blijkt. De Ouderenbond KBO Nederland schat dat t er bij zo’n 150.000 Nederlanders een onveilige sleutelkast hangt. Ouderen die thuiszorg nodig hebben worden door hun zorginstelling verplicht een sleutelkluisje aan te schaffen en kiezen dan vaak voor een goedkope (maar makkelijk open te breken) exemplaar.

Zorgcorebusiness
Een probleem dus. En het dreigt groter te worden nu zorgorganisaties zich meer en meer richten op hun corebusiness: zorg verlenen. Ze nemen geen huissleutels meer in beheer, dat scheelt administratie-kosten. Of ze werken uitsluitend met universele sleutelkluisjes voor alle mogelijke voordeuren, dat scheelt tijd. Ze stellen hoge eisen aan de veiligheid, want dat scheelt aansprakelijkheidsclaims.

Het gevolg?
De cliënt mag (moet) zelf regelen hoe de wijkverpleegkundigen, verzorgenden of anderen bij hem of haar binnen komen. Om hen te helpen – en omdat we in het technologisch tijdperk leven– zijn er mooie domotica-oplossingen bedacht. Slimme deuropeners die met een smartphone bediend kunnen worden. Die zodanig geprogrammeerd zijn dat enkel ‘goedgekeurde’ zorg- en hulpverleners binnen kunnen komen (en natuurlijk familie, buren, mantelzorgers). Maar…. hoe kom je er als leek achter welk systeem voor jou het meest geschikt is?

Niet te hacken
Tijdens het congrestival over innovatie in de zorg op 9 juni presenteerde Focus Cura zeven criteria waaraan slimme deuropeners moeten voldoen. Zo moet je kijken of:

  • de oplossing geschikt is voor Nederlandse deuren;
  • het sleutelkluisje ook op opbouwsloten, cilindersloten enz. geïnstalleerd kan worden;
  • op YouTube staat hoe je zo’n systeem kunt hacken (….);
  • het wel stevig genoeg is en niet uit elkaar valt zodra je het vastpakt;
  • het systeem zelf onder zowel iOS, Android als Windows draait;
  • het systeem op afstand beheerbaar is;
  • de cliënt het kan betalen.

De Zorgfuturisten, zoals Focus Curamedewerkers zichzelf noemen, hebben zo hun eigen voorkeuren. De vraag is, bestaan ze wel die honderd procent sluitende deuropeners of sleutelkluisjes?. Of is een zorgrobot als Zora misschien een veel betere oplossing? Haar kan je immers naar de voordeur sturen om de deur te openen.

Dit blog is eerder verschenen op www.anderehanden.com