Trek je sensor aan

Hoe volg je de gezondheid van 50plussers? Door hen pleisters, kleding, horloges met sensoren te geven. Ziehier de kern van het nieuwe onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Philips.

Radboud wearable copdDe in de wearables verstopte sensoren helpen de leefstijl en de gezondheid van ouderen te verbeteren, aldus het LUMC. Ongezond eten, stress en te weinig bewegen kunnen diabetes, hartfalen, hoge bloeddruk en andere chronische ziekten tot gevolg hebben. Wereldwijd slokt dit zeventig procent van het zorgbudget op.

Doelen
Achterliggend doel is de kwaliteit van leven te verbeteren en de zorgkosten te verlagen. Met de sensoren in kleding, horloges of pleisters wordt namelijk de persoonlijke levensstijl van de drager bloot gelegd. Tegelijkertijd fungeren de sensoren als controlemiddel om te kijken of iemand zich wel aan het behandelplan houdt.

Beeldvorming
Het is de bedoeling dat dit onderzoek mettertijd uitgebreid wordt naar alle leeftijdsgroepen. Dat is maar goed ook want doordat het LUMC en haar samenwerkingspartner, Philips, 50plussers beschouwt als ouderen, wordt deze groep alleen maar groter. Net zoals de zogenoemde ouderdomsziekten en de aanslag die ‘ze’ doen op het ziektekostenbudget. Over beeldvorming gesproken.