Happy zwanger met zorgtechnologie (1)

Zwanger? Je wilt natuurlijk graag een gezond kind baren en opvoeden. Met zorgtechnologie heb je de mogelijkheid om jouw gezondheid als aanstaande moeder en die van je baby te meten en monitoren. 

borgtechnologie voor zwangerschap

Bellybuds

Met Pregsense, een slimme buikriem die eerdaags te koop is, kan je alle benodigde informatie tijdens de zwangerschap vergaren. De riem om je buik bevat sensoren die de gezondheid van de foetus controleren en een overzicht samenstellen van baby’s activiteiten in de baarmoeder. De Pregsense is bedoeld voor professioneel gebruik maar er komt ook een versie voor toekomstige moeders.

Hartslag opnemen
Ritmo Beats is de consumentenversie van de Pregsense. Deze wearable bestaat uit meerdere akoestische en ECG-sensoren die gegevens over de hartactiviteit van het ongeboren kindje opneemt en verwerkt tot begrijpelijke informatie. Zo kan je als moeder de hartslag downloaden op je smartphone en afluisteren.

Ontspannen mama en baby
Voor de broodnodige ontspanning van baby en moeder gesp je een Bellybuds om je buik. De mini luidsprekertjes worden met gel op de buik geplakt. De baby in de baarmoeder kan via de luidsprekers op mama’s buik muziek, geluiden en stemmen van de ouders of anderen horen. Met de bijbehorende voicerecorder kan je namelijk ook opnames maken. Zit je op je werk en  heb je zin een liedje voor je kindje te zingen of een verhaaltje te vertellen? Maak  een opname en speel die later rustig thuis af voor je baby. Waarom je dat zou doen? De gedachte hierachter is dat de baby’s straks de muziek en stemmen herkennen en er rustig van worden. Er is trouwens ook een een slim muziekapparaatje voor als de baby er is: de Lullaby.

Gezondheid trackers
Is je baby eenmaal geboren en wil je als je in een andere kamer zit graag weten of hij of zij wel rustig slaapt? Kies dan voor iBabyGuard of de MySensibleBaby. Deze laatste wearable houdt zowel de positie, temperatuur als de bewegingen van je baby nauwlettend in de gaten. Hetzelfde effect hebben trouwens de slimme sokjes van Owlet Care. Die waarschuwen je (via een melding op je smartphone) als de baby onrustig is of onverhoopt stopt met ademen.

zorgtechnologie voor babyBaby persoonsalarmering
Dit jaar komen ook BleepBleeps op de markt, een reeks slimme apparaatjes met een app waarmee je om te beginnen je vruchtbare periode kunt bepalen (de Olivia P) zodat je op het juiste moment de juiste stappen kunt nemen om zwanger te raken. Andere BleepBleeps vergemakkelijken daarna vooral het ouderschap. Neem de  slimme babyfoon, de David Camera en het persoonlijk alarm Sammy Screamer. Deze baby persoonsalarmering stuurt jou een melding op je smartphone als je baby onrustig is. Verder komen in de serie nog de Ultra Stan uit, een echografie scanner en de Tony Tempa, een digitale thermometer. De Lilly Loc maakt de reeks Bleep Bleeps compleet. Dit is een tracker voor als je kind groter is. Stop het in je peuters of kleuters tasje of jaszak en je weet altijd waar je kind is.

Smart knuffel
Een vooral lief slim apparaat is Teddy The Guardian. Deze smart teddybeer is uitgerust met sensoren die jouw baby’s welzijn bewaken.

De meest hierboven beschreven wearables en slimme apparaatjes komen dit jaar op de markt. De Ritmo Beats bijvoorbeeld zijn eind van dit jaar te koop voor ongeveer 250 dollar. Meer informatie over de genoemde producten vind je op de gelijknamige websites.