Lekker en beter slapen app

Slaap je niet goed? Word je ‘s morgens doodmoe en lamlendig wakker? De nieuwe slaapapp SleepCare kan straks je nachtrust drastisch verbeteren.

slapeloosheidDe door de universiteiten van Utrecht, Amsterdam en Delft ontwikkelde nieuwe slaapapp onderscheidt zich van andere (digitale) (in)slaap-programma’s omdat het verder gaat dan alleen meten, registreren en analyseren. SleepCare biedt naast een trainingsprogramma van zes weken een persoonlijke coach die de gebruikers stimuleert om het programma vol te houden.

Handjeklap
Waar gebruikers van andere online slaaptrainingen afhaken omdat de oefeningen te zwaar worden, richt de methode SleepCare zich vooral op therapietrouw. De virtuele coach stuurt whatappjes met teksten als ‘tijd om te slapen’ maar de ontvanger hoeft dat niet klakkeloos over te nemen, hij kan hierover onderhandelen. Dit handjeklap, dat ook tijdens een email-testtherapie is uitgeprobeerd, lijkt de gebruikers juist te stimuleren om met het programma door te gaan.

Slaaprestrictie
Maar SleepCare doet nog veel meer om iemands slaappatroon te verbeteren en de slapeloosheid terug te dringen. Het programma richt zich ook op slaaprestrictie opdat de gebruiker enkel de tijd in bed doorbrengt die hij aan slaap nodig heeft. Daarnaast krijgt de gebruiker ontspanningsoefeningen en inzicht in zijn ‘pre-slaap’gewoontes. Belangrijk want slechte gewoontes kunnen het inslapen belemmeren.

Vergelijkenderwijs
Beter slapen app RestOn bandAl met al doorstaat de nieuwe slaapapp glansrijk de vergelijking met  (online of virtuele) slaapprobleemoplosser als:

  • de Online Slaapcoach want louter een slaaptraining gebaseerd op cognitieve gedragstherapie;
  • de SleepRate want niet zo veel meer dan een hoofdband die samen met een app op de smartphone je slaapt analyseert;
  • de RestOn band met SleepAce-app want registreren en analyseren weliswaar de tijd dat je slaapt, je hartslag, ademhaling, lichaamsbewegingen en slaapcyclus plus  geven tips en trucs maar  de vraag is of de gebruiker het blijft gebruiken (therapietrouw);
  • slaapmedicatie want doet vooral aan symptoombestrijding  in plaats van te werken aan een structurele oplossing.

Op dit moment is de virtuele slaapapp met coach alleen beschikbaar op de android telefoon en wordt hij nog volop uitgetest onder mensen met chronische slaapproblemen. SleepCare hoort, zodra hij voldoende uitgetest is, natuurlijk linea recta in de SlimoTheek zodat Expeditie-SlimThuisbezoekers met slaapproblemen er ook mee aan de slag kunnen.