Digitaal ouderschap via slimme babyfoon

Digitaal ouderschap? Dat is, je kind een wearable aantrekken en zijn doen en laten via de daarin verwerkte sensoren in de gaten houden.

sensorhemdjeWie het boek De Cirkel heeft gelezen, slaat nu misschien de schrik wel om het hart. Daarin staat immers beschreven hoe men alles en iedereen ten alle tijden in de gaten houdt en wat er dan gebeurt. Want waarom zou je als een big brother alle ins en outs van een ander willen weten? Waarom zou je alles over je baby’s lichaam en geest willen weten? Willen opslaan, registreren, analyseren, beheren? Het antwoord luidt: omdat het kan. We leven nu eenmaal in 2016, techtime waarin lifelogging gewoon is. Dus we gebruiken de technologie om gedoe en zorgen van ouders weg te nemen. Opdat papa’s en mama’s hun kindjes vol vertrouwen in hun kamertjes te slapen gaan en nog lang en gelukkig leven….

Meet-babyfoon
Neem nu de Wi-Fi connected Mimo. Een soort super babyfoon. Speciaal ontwikkeld voor ouders die bang zijn dat hun kind allerlei aandoeningen oploopt. Mimo bestaat uit:

  • een rekbaar wasbare katoenen hemdje met twee ademhaling sensoren,en
  • een verwijderbare bewegingssensor plus laadstation.

De sensoren meten het ademhalinsgpatroon, de slaapactiviteit, huidtemperatuur en lichaamshouding van je baby en stuurt de gegevens direct naar je smartphone. Zo weet je ieder moment van de dag hoe het met de gezondheid van je kindje is gesteld.  Buiten al deze snufjes is de  Mimo ook een echte babyfoon die je via je smartphone of tablet alles laat horen wat er in de babykamer gebeurt. Dat kan dan weer een geruststellende gedachte zijn.

Enkelbandje
enkelbandje babyOok slim is de Sproutling, een enkelbandje voor de baby. De in het bandje verwerkte sensoren meten alle vitale gegevens van je baby:  de hartslag, huidtemperatuur, lichaamshouding en beweging en streamen het naar je smartphone. De sensor houdt in de gaten of je baby slaapt of wakker wordt. In he laatste geval stuurt het een melding naar de app op je smartphone die je vertelt of het kindje huilt of juist vrolijk is.
De fijngevoelige sensor meet sowieso de meest kleine geluidjes dus via je smartphone hoor je letterlijk alles, waar je ook bent. Je laadt het enkelbandje op via het inductie dock.

Speen
En dan het vondstje van de eeuw….Dat dit niet eerder bedacht is: een speen met ingebouwde thermometer. De Pacif-i meet een bepaalde tijd achtereen je baby’s temperatuur en stuurt de resultaten via Bluetooth door naar je smarthome  (Android of iOS). Dat doe je natuurlijk alleen als je kindje ziek is, of als dat om andere medische gegevens nodig is. Waarom zou je anders al dit soort gegevens willen verzamelen? De ontwikkelaars, echte babydeskundigen,weten dat een kind de speen wel eens uit de kinderwagen of box gooit. Daarom hebben ze een zoemer ingebouwd: ligt de speen op straat dan gaat de zoemer af en krijg je automatisch een melding op je smartphone.

Engeltje aan bed
Angelcare is het laatste apparaat dat digitale ouders blij moet maken. Het gaat om een sensorpad die je onder het kinderbedmatrasje legt en een HD-infrarood camera. De sensor ‘voelt’ of het kind nog wel beweegt en via de infrarood camera’s met spraakvermogen kan je jezelf als ouder daarvan overtuigen én zo nodig sussende woordjes zeggen. Sluit het hele pakket inclusief audio en video aan op het Wi-Fi-netwerk en voila je smartphone is regelrecht verbonden met de kinderkamer.

Lijden?
Of je als ouder ook echt rustiger en gelukkiger wordt van al deze geavanceerde technologische babyvestjes, hemdjes, bandjes is nog maar de vraag …Voedt dit ‘alles willen weten’ niet vooral het dwangmatige gepreocupeerd bezig zijn met gezondheid en welbevinden? Geldt hier niet ook het gezegde: ‘men lijdt het meest door het lijden dat men vreest.’

 

Waar koop je super babyfoons?

  • Mimo kan je voor $ 199,99 kopen bij mimo-baby.com
  • Wil je een Sproutling? Schrijf je er voor in op de website http://www.sproutling.com. Het kost$ 259,
  • De Pacif-i is geschikt voor kinderen tot 3 jaar, voldoet aan alle Europese, Canadese en Amerikaanse veiligheid en gezondheidvoorschriften en is makkelijk schoon te maken. De speen kost £ 25, http://pacif-i.iobluemaestro.com
  • Angelcare met sensor is online in Nederland te koop voor € 230,00

Elders in Zorgmag meer over lifelogging.