Living apart together sensoren

Laat intelligenten bewegingssensoren in huis met elkaar en met familie communiceren en je weet altijd hoe het met de bewoner gaat. Voilà de essentie van Senso2Me: draadloos, schroefloos en zonder vast internet.


Op je smartphone lees je af wat de sensoren zien; leeftijlmonitoringDeze nieuwe vinding van Belgische innovatoren helpt mensen mogelijk veilig en thuis te wonen. En het maakt het vertrouwen daarin van hun familie een stuk zekerder. Mooi meegenomen is dat het systeem ook de communicatie  verbetert.

Aan Senso2Me komt geen camera te pas, enkel een aantal kleine slimme sensoren en zogeheten Click2Call-drukknoppen. Door de sensoren te programmeren en aan te sluiten op een draadloze internetverbinding brengen ze het doen en laten van de bewoners in kaart. Zo ontstaat er een helder beeld op diens situatie. Of hij of zij slaapproblemen heeft bijvoorbeeld, aan het dwalen is, vaak alleen en daardoor geïsoleerd raakt.
Met dit lifestylemonitoringsysteem, want dat is in feite wat Senso2Me is, heb je als familie of thuiszorg een beter zicht op iemands gewoontes en specifieke situaties. Als daar (opeens) verandering in komt, kunnen ze zo nodig direct actie ondernemen.

Maar het systeem fungeert ook als alarmering. In geval van nood drukt de bewoner op de Click2Call-knop. Die waarschuwt de familieleden, mantelzorgers of anderen die daartoe aangewezen zijn, via smartphone of tablet. Is de bewoner gevallen en kan hij niet zelf op de knop drukken, geen probleem: de sensoren hebben het ‘gezien’ en geven automatisch een melding door aan de ‘volger’

Waterdichte sensoren
Iedereen kan het sensorensysteem installeren, wel moet je even de tijd nemen om het account in te stellen en alle afzonderlijke sensoren een kleur (lees: functie) mee te geven. Nadat de stekker van het station in het stopcontact geplaatst is, kan je het kastje ofwel via een UTP-kabel op een vaste internetverbinding aansluiten ofwel draadloos verbinden met een mobiel netwerk.
Vervolgens plaats je de sensoren met ledlight in de verschillende ruimtes. Ze zijn waterdicht dus er kan er ook een in de badkamer. Plaats de sensor met de rode verlichte sensor bijvoorbeeld in de keuken, de groene in de woonkamer, de blauwe in de badkamer, de witte in de slaapkamer en richt de gele sensor op de toegangsdeur. Door ze in een hoek van de kamers te zetten bestrijken ze een zo groot mogelijk gebied, gemiddeld zo’n 20 meter. Behalve de gele sensor mogen de andere sensoren niet naar een deur of naar buiten wijzen. Met een sensor op de verwarming kan zo nodig ook de temperatuur op afstand geregeld worden.

Sleutelhanger
een sleutelhanger als alarmeringDe bewoner en de betrokkenen (familie of anderen) krijgen een sleutelhanger die overal in huis verbinding maakt. Wordt de sleutelring bijvoorbeeld aan de huissleutel bevestigd en gaat de bewoner de deur uit dan weten de familieleden dat ook direct.
Familieleden die met vakantie gaan kunnen hun alarmmelding (tijdelijk) stoppen en doorzetten naar een ander. Dit maakt het systeem trouwens zeker geschikt voor gebruik in zorginstellingen.

Hoe zit het met de privacy?
Een vaak gestelde en terechte vraag waar ook door de Belgische ontwikkelaars goed over nagedacht is. Zo kan je enkel via een beveiligde weg inloggen op je Senso2Me account. Dat account is vervolgens toegankelijk vanaf elke computer, smartphone of tablet dus benaderbaar waar je ook bent. Het dashboard wordt automatisch bijgewerkt en alle meldingen, de zogeheten alert instellingen, kunnen eenvoudig op afstand aangepast worden.
Ook niet onbelangrijk is dat de bewoner een groot deel van zijn eigen privacy in handen heeft: hij of zij kan het systeem namelijk zelf aan of uit zetten.
Handig te weten tot slot is dat alle laatste 24 uur activiteiten, evenementen en leefpatronen dagelijks realtime worden gevisualiseerd en dat alle verbindingen Europese wetgeving proof zijn.