Mobiel health voor hartpatiënten

Welke patiënten met een aangeboren hartafwijking (AHA) hebben baat bij mobiele applicaties en welke parameters moeten ingezet worden? Dit is de kern van een onderzoeksproject Mobile health dat momenteel in het AMC loopt.

Scheuring en mobiele applicatie voor mensen met hartafwijkingMark Schuuring arts in opleiding tot cardioloog en zijn collega’s gaan met patiënten met een AHA in gesprek om samen een smartphone applicatie te ontwikkelen. De verwachtingen omtrent dit mobile health project zijn hoog gespannen. Omdat mobiele applicaties permanent beschikbaar zijn, kunnen  patiënten met AHA er zeer mee gebaat zijn. Juist omdat ze jong zijn en een chronische aandoening hebben met symptomatische klachten als hartritmestoornissen en hartfalen.

App op smartwatch
Anders dan voorheen bereikt tegenwoordig meer dan 90% van de patiënten met een aangeboren hartaandoening (AHA) de volwassen leeftijd. Met de komst van hartchirurgie worden jonge kinderen namelijk snel en adequaat geopereerd zodat ze nog een leven voor zich hebben. Volwassenen met een AHA kunnen echter te kampen krijgen met onvoorspelbare levensbedreigende hartritmestoornissen en hartfalen. Ze moeten daarom vaak naar de cardioloog en gespecialiseerde verpleegkundigen. Dat kan belastend zijn en daarom kan mobile health, dat wil zeggen een app op bijvoorbeeld een smartphone of smartwatch, voor hen een uitkomst zijn. De app is zoals al gezegd permanent beschikbaar en kan dus ook doorlopend de relevante data verzamelen. Voor de patiënt scheelt dat veel doktersbezoeken terwijl de dokter of specialistische verpleegkundige optima forma op de hoogte zijn van het reilen en zeilen van hun patiënt door de constante stroom aan gezondheidsgegevens. Met andere woorden, hartspecialisten en gespecialiseerde verpleegkundigen kunnen via mobile health hun patiënten beter vervolgen (monitoren) en beschermen.

Wie en hoe
We schrijven ‘kunnen’ want de app is er nog niet en ook weten de onderzoekers nog niet welke patiënten in aanmerking komen voor mobiele gezondheid applicaties. Ook is niet bekend welke patiënten aan zo’n project mee zouden willen doen en welke parameters dan gelden bij dat onderzoek en de app. Reden genoeg voor Schuuring cc om samen met patiënten te kijken of en welke mobiele applicaties geschikt zouden kunnen zijn.

Er zijn ondertussen al talloze gezondheidsapplicaties ontwikkeld. Maar geen van deze bijna 100.000 apps wordt nu in de klinische cardiologie gebruikt. Aan de techniek ligt het dus niet om een app te maken die mensen met een niet aangeboren hartafwijking goed in de kijker houdt; het is veeleer een kwestie van er achter komen wie, hoe en wat en dat is precies waar de onderzoekers mee aan de gang gaan. Belangrijk, daarom is het onderzoek genomineerd voor een belangrijke wetenschap & innovatie prijs.  http://www.ixa.nl/en/for-scientists/amsterdam-science-innovation-award/finalists-and-audience-award/mark-schuuring.html )