Wat is augmented reality?

Het verschil tussen virtual reality en augmented reality? Virtual reality (VR) is een digitale technologie waarbinnen een virtuele werkelijkheid wordt gecreëerd. Bij augmented reality krijgt de werkelijkheid een extra laagje.

VR manipuleert de zintuigen waardoor de gebruiker de nieuwe schijnwerkelijkheid als een nieuwe realiteit ervaart. Hij ziet, hoort, voelt en beleeft bijvoorbeeld prototypes of producten als echt en kan er zelfs – door op bijvoorbeeld een knop te drukken – veranderingen in aanbrengen. Nodig zijn een display, een VR-bril, afstandsbediening of handschoenen. Bij virtual reality creëren we een schijnwereld die afgesloten is van de echte wereld.

Bij augmented reality lopen de schijnwereld en de echte naadloos in elkaar over. Er wordt een virtuele laag over de werkelijkheid geprojecteerd waardoor je in het hier en nu een ‘extra wereld’ ziet, ervaart, beleeft. Zo kan je een menselijk lichaam voor je zien zoals bij de Hololens app of bijvoorbeeld een zandstrand met palmen projecteren op een marktplein. Voor aumented reality heb je nodig: een display met sololens app, een speciale 3D bril, afstandsbediening.