Wat moet de dokter met AR?

Pokémon Go, hét voorbeeld van wat we met augmented reality kunnen. Het is leuk en laat gebruikers ’t contact met de werkelijkheid behouden. Het is bovendien efficiënt want je vergaart snel veel informatie. Maar wat moet de medische wereld met AR? 

augmenter relatif laat zien hoe medicijnen werkenDe voordelen van AR in bijvoorbeeld een game, spelen ook een rol in het gebruik ervan in de geneeskunde. De techniek kan veel dus het is slechts een kwestie van accepteren dat augmented reality deel zal uitmaken van ons aller leven. En dus ook van de medische wereld. Om er alvast aan te wennen, hier zeven voorbeelden van Augmented Reality-gebruik binnen de geneeskunde.

Hulp in nood
Stel je voor, iemand voor je heeft een hartaanval. Gelukkig zie jij je AR-bril of op je AR-scherm direct alle nabijgelegen defibrillators. Wil je dat? Download dan de Layar Reality Browser en de AED4EU app. Nu heb je op je telefoon ook een overzicht van de AED’s. De AED4EU werd ontwikkeld door Lucien Engelen van de Radboud Universiteit Nijmegen Medisch Centrum.  Met de Layar browser vind je binnen een minuut de exacte locatie van de dichtstbijzijnde AED’s.

Hulp bij borstvoeding
Soms hebben nieuwe moeders problemen met het geven van borstvoeding aan hun baby. Met  GoogleGlass kunnen ze ter plekke effectieve aanwijzingen en hulp krijgen. Ontwikkeld door het Melbourne kantoor van een innovatie bedrijf Small World en de Australische Borstvoeding Association.

Efficiëntere operaties
Met Augmented reality kunnen chirurgen efficiënter opereren. Of ze nu bezig met een kleine ingreep of het lokaliseren van een tumor in de lever. Zo ontwikkelde Medsights Tech software om de creatie van nauwkeurige 3-dimensionale reconstructies van tumoren te testen. Het resultaat is een perfecte reconstructie zonder dat er iemand wordt blootgesteld aan gevaarlijke röntgenstraling.

Makkelijker prikken (intraveneus)
Een injectie toedienen of infuus aanleggen, kan soms knap ingewikkeld zeker zijn (en pijnlijk). Zeker als de aderen van de patiënt diep liggen. Met een handscanner van de startup AccuVein kunnen verpleegkundigen en artsen feilloos alle aderen in het lichaam van de patiënt zien.

AR oogonderzoekBetere beschrijving symptomen
Al patiënt bij de dokter is het soms moeilijk precies te beschrijven waar je last van hebt. Met de medische app EyeDecide kan je als je oogproblemen hebt bepaalde kwalen en oplossingen daarvoor simuleren. Zo kan de oogarts bepalen worden aangetoond of je bijvoorbeeld aan Cataract (staar) leidt en krijg jij als patiënt beter inzicht in de symptomen en je actuele medische toestand.

Informatie over geneesmiddelen
Pillen hoe werken ze eigenlijk? Om daarachter te komen moet je vaak ellenlange in ingewikkelde taal geschreven bijsluiters lezen. Straks niet meer want met AR kan je als patiënt in 3D beelden zien hoe de drug werkt. Nog een voordeel: lab medewerkers kunnen hun experimenten met augmented reality-apparatuur controleren.

Andere kijk op de wereld
Met de digitale contactlens krijgen we letterlijk een andere blik op de wereld. We hebben het over netvlies implantaten voor blinden zodat ze weer kunnen zien. En, goed nieuws voor mensen met diabetes, Google werkt aan een digitale, multi-sensor contactlens die je bloedsuikerspiegel meet.

Holoanatomie
Digitale contactlenzen kunnen de werkelijkheid vergroten (handig bij het lezen) en de Hololens brengt een geheel nieuwe dimensie op ons netvlies: HoloAnatomie.  Studenten geneeskunde kunnen hiermee op ieder moment anatomische modellen oproepen. Weg met de snijzaal dus, zoals we eerder schreven.