Ieniemienie lens voor inwendig onderzoek

Een endoscopisch onderzoek krijgen via een ieniminie lens, zal menig patient doen zuchten van opluchting. Onderzoekers van de universiteit van Stuttgart hebben zo’n lens, die met een injectiespuit wordt ingebracht, ontwikkeld.

inwendig onderzoek

Endoscopie nu

inwendig onderzoek minder bezwaarlijk

Endoscopie straks

Een patiënt moet in de regel een endoscopisch onderzoek ondergaan als de arts verwacht een ontsteking, vernauwing, een poliep, lekkende bloedvaatjes of een gezwel aan te treffen. In sommige gevallen moet de betrokkene dan eerst laxeren, nuchter zijn en onder algehele of plaatselijke narcose worden gebracht.

Straks is dat allemaal niet meer nodig want dan vindt het endoscopisch onderzoek plaats via een lens van 3 mm doorsnee en 100 micrometer breed. Die lens wordt bevestigd aan het uiteinde van een glasvezelkabel en kan door zijn geringe omvang en flexibielieteit alle mogeloijke antomische structuren bekijken en onderzoeken. Ook de moeilijk bereikbare.

Ter plekke worden alle beelden geregistreerd met een kleine CMOS sensor en in kleur geprojecteerd op het optische vezel uiteinde. Zo kunnen artsen via kleine prikgaatjes het darmenstelsel bekijken en onderzoeken en wordt het voor de patiënt in kwestie een veel minder bezwaarlijke gebeurtenis.

De lens zelf worden 3D geprint en bevindt zich nu nu nog in testfase maar de onderzoekers publiceerden hun positieve bevindingen wel al Nature Photonics,. Het is een kwestie van tijd totdat ingewikkelde, voor de patient bezwaarlijke onderzoeken tot het verleden behoren en een eenvoudige injectie veel van iemands binnenste bloot legt.

Foto’s Timo Gissibl