Sensor spoort Vitamine B12 tekort snel op

Eenvoudig, snel en niet belastend voor de patiënt: een sensor die in één oogopslag ziet hoe het met de Vitamine B12 huishouding is gesteld. Zo kan dementie of Alzheimer snel ontdekt worden.

sensor ontdekt vitamine B12 tekortDe nieuwe sensor maakt uitgebreide labonderzoeken naar het vitamine B12 gehalte in het bloed overbodig en is daarmee ook een stuk goedkoper voor de gezondheidszorg.  Een belangrijke innovatie deze sensor, zeker voor oudere mensen. Die lopen namelijk een groter risico op een Vitamine B12 tekort omdat hun lichaam dat minder snel en voldoende opneemt. Een tekort aan deze stof kan dementie en de ziekte van Alzheimer in de kaart spelen.

1 minuut methode
De sensor is ontwikkeld door Australische wetenschappers en bestaat uit een optische vezel en lasertechniek die in nog geen minuut het vitamine B12 level in het bloed kan aantonen. Zo kan er vroegtijdig worden ingegrepen op dit dreigend tekort en de mogelijk nog dreigendere gevolgen daarvan.
Zodra het prototype van de sensor is uit ontwikkeld komt de nieuwe controlemethode op de markt.

Somascan
Het VUmc in Amsterdam heeft een soortgelijke nieuwe technologie ook al om Multiple Sclerose en de ziekte van Alzheimer te diagnosticeren. Dat doen ze met de Somascan-technologie dat op basis van een druppel bloed binnen 2 dagen de concentratie van 1.310 verschillende eiwitten aantoont. Aldoende heeft men al zes biomarker voor MS in het bloed ontdekt. Het VUmc werkt nu aan een bloedtest voor de diagnose van de ziekte van Alzheimer. Die is met de Somascanmethode een stuk patiëntvriendelijker dan de ruggenprik die patiënten nu moeten ondergaan. Ook voor de Somascan geldt dat deze efficiënter, sneller en goedkoper is dan bestaande methodes om neurologische aandoeningen te diagnosticeren. In tegenstelling tot de Somascan detecteren conventionele