Robots hebben ook gevoel

Mensen dichten robots veel menselijke eigenschappen toe. Ze vergeven de robot zijn eventuele fouten en gaan zelfs zo ver dat ze de robot niet willen kwetsen.

robots hebben ook gevoelTot deze conclusie komen onderzoekers van de universiteit van Bristol en Londen. Ze observeerden hoe mensen reageren op drie versies van robot Bert. Ze creëerden een situatie waarin de robot mensen hielp met het bakken van een omelet. Bert heeft twee grote ogen en een mond waarmee hij zowel gelukkig, verdrietig als emotieloos kan kijken.

Bert 1,2,3
Bert 1 bleef gelukzalig kijken ondanks dat hij fouten maakte bij het bakken.
Bert 2 maakte vergissingen maar vertoonde daarbij geen enkele emotie.
Bert 3 hielp de kok door vragen te stellen als “Bent u klaar voor het ei?” maar bij het helpen liet hij het ei vallen en trok  een verdrietig gezicht (grote ogen en mondhoeken naar beneden). Bert verontschuldigde zich en stelde voor het opnieuw te proberen. Zodra de omelet klaar was, vroeg Bert aan de kok of hij een baan in de keuken kon krijgen.

Hoe de aanwezige heren en dames reageerden?

  • ‘Bert 1 de gelukkige’ kreeg positieve feedback, men vertelde hem dat alles goed ging. Deelnemers llogen dus tegen de robot om te voorkomen dat hij verdrietig worden.
    Met Bert 2 had men niet zo veel.
  • Bij Bert 3 liepen de emoties hoog op.
  • De deelnemers aan het onderzoek vonden Bert 3′ s vraag om een baan lastig want waren bang dat de robot teleurgesteld zou zijn bij een afwijzing. Een van de deelnemers loog zelfs om de Bert’s gevoelens te beschermen, terwijl een ander zei dat ze zich door Bert emotioneel gechanteerd voelde….
    Niet verbazingwekkend dus dat de meeste (15 van 21) deelnemers Bert 3 kozen bij de vraag met wie ze het liefst zouden werken.

De moraal
van dit verhaal? Dit onderzoek toont dat mensen het meest kunnen (en willen) met robots waarmee ze een emotionele band kunnen  ontwikkelen. Robots die hun taken het meest efficiënt uitvoeren zijn niet per se favoriet blijkt ook wel bij  humanoïde robots. Emotie tonen is een van hun belangrijke karaktertrekken om te worden ingezet bij de zorg voor ouderen (zoals de robot Pepper) of als receptioniste (zoals robot Nadine).

We stellen u voor aan Pepper en Nadine: