Wandelstok voorkomt valpartijen blinden

Slimme technologie kan het leven makkelijker maken, ook voor blinden of slechtzienden. Voor hen komt er binnenkort een blindenwandelstok met een draadloze sensor die op straat obstakels ‘ziet’ en dat meldt aan de wandelaar.

wandelstok met sensor die obstakels zietAan slimme, nuttige gebruiksvoorwerpen die het leven prettiger en veiliger maken, geen gebrek. Er was al de MySmartCane voor mensen met bijvoorbeeld Parkinson. Bevestig daar een sensor aan die van alles ziet en je kunt  ook blinden en slechtzienden hun zelfstandigheid terug geven of vergroten. Dat is wat Vasileios Tsormpatzoudis, promovendus aan de Britse University of Manchester,  voor ogen heeft. En dat lijkt te lukken.

3D sensor

Hij plakte een 3D-geprinte sensor aan de slimme wandelstok en zorgde ervoor dat de sensor geluid geeft wanneer er een fiets, losliggende tegel, plantenbak of ander object op het pad ligt. Dit kan doordat de sensor de afstand tussen de wandelstok en het object berekent. Nog voordat er een botsing dreigt, hoort de gebruiker een piep. De piep komt binnen  via een koptelefoon zodat ook nog eens voorkomen wordt dat andere mensen geluidsoverlast ervaren. De onderzoeker wil dat de wandelstok in de nabije toekomst ook gaat trillen bij hindernissen op de weg en goedkoop wordt zodat hij straks voor iedereen binnen handbereik is.

De wandelstok werkt zo:

Andere slimme wandelstokken

Er zijn al meer slimme wandelstokken op de markt. Neem nu de wandelstok met ingebouwde sensor, die Parkinsonpatiënten helpt beter te lopen. De sensor in de wandelstok registreert de bewegingen en heeft op tijd door dat er freezing aankomt. Dat is het gevoel dat je voeten aan de grond ‘vastplakken’ waardoor je kunt vallen. De Walk to beat wandelstok laat de gebruiker via het handvat een pulserend ritme voelen wat hen helpt uit hun verstijving komen. Eerder schreven we al over de Joger wandelstok die we ook in de SlimoTheek van Expeditie-SlimThuis hebben.