Software redt mensenlevens

Kunstmatige intelligentie kan voorspellen of een hartpatiënt binnen afzienbare tijd komt te overlijden. Slimme software combineert en interpreteert verschillende soorten data en geeft richting aan de in te zetten behandeling.

longafwijking die leidt tot hartproblemenDe software ontwikkeld door het Engelse Medical Research Council en de MRC London Institute of Medical Sciences, bekijkt met name de resultaten van bloedonderzoek en scans van kloppende harten. De allereerste testgroep bestond uit patiënten met pulmonale hypertensie. Dat is een ernstige longafwijking veroorzaakt door hoge bloeddruk in de longen. Het is een  gevaarlijke aandoening die veel schade veroorzaakt aan het hart. Ongeveer een derde van de patiënten sterft binnen vijf jaar. Er zijn wel behandelmogelijkheden (medicijnen, injectie in bloedvaten of longtransplantatie) maar dan moeten de artsen eerst weten welke behandeling het best past bij de desbetreffende patiënt.

Op maat

De nieuw ontwikkelde software geeft hen die extra informatie want combineert de resultaten van MRI-scans van de harten van 256 patiënten en bloedonderzoek. De software meet de beweging van 30.000 verschillende plekjes op het kloppend hart. Vervolgens kan het systeem hiermee én met de resultaten van acht jaar medische dossierkennis, afwijkingen voorspellen. Of de patiënten met de gevonden afwijkingen over vijf jaar nog leeft bijvoorbeeld. Zo niet, dan is er volop aanleiding om maatregelen te nemen: de juiste intensieve behandeling op maat.

Voordat de nieuwe software op grote schaal beschikbaar wordt gesteld, moet het eerst nog verder uitgetest worden. Daarnaast wordt bekeken of de software ook ingezet kan worden voor andere vormen van hartfalen, zoals cardiomyopathie. Om te zien wie er (op termijn) een pacemaker nodig heeft bijvoorbeeld, of een longtransplantatie.  Software biedt hoop en doet dus leven!