Technologie schept nieuwe zorgjobs (1)

Tijdens Expeditie-SlimThuis bijeenkomsten en workshops merken we dat zorgproffs vaak nogal beducht zijn voor technologische innovaties. Eng om ermee te werken, bang om hun baan te verliezen. Echter ze vergeten dat die vooruitgang ook leuke, interessante nieuwe banen brengt.

 Vooral werkers in zorg en welzijn zijn bang dat ze hun werk verliezen aan robots en andere toepassingen van kunstmatige intelligentie, eHealth en Domotica. En ja, natuurlijk is het zo dat nieuwe technologieën veranderingen met zich mee brengen. En ja, bepaalde banen en functies worden overbodig. Maar technologie schept ook nieuwe kansen en interessante banen. En wie slim is, of nieuwsgierig, gaat zich daarin verdiepen en laat zich om of bij-scholen. Net zoals vroeger koetsiers bij de komst van het automobiel zich lieten om- of bijscholen tot automonteur of garagehouder.
technologie vraagt om Life style strategenRobot technicus

Stel je hebt een robot thuis, een sociale robot als Alice, een troetelrobot als Justocat of gewoon een Handige (thuiszorg)hulp of butlerrobot. En ja, robots zijn dingen en kunnen stuk gaan. Net als de wasmachine, de droger en andere huishoudelijke apparaten. En waarom dan niet, net als bij een defect aan die apparaten, de robottechnicus voor laten rijden? Samen met de Domotica-adviseur of –installateur.

Chirurgische robot lobbyist

Vind je robots o.k. en zie je in dat operatierobots veel secuurder, goedkoper en langer inzetbaar zijn dan menselijke chirurgen. En wil je dat dit wijdverspreid en omarmd wordt, bekwaam je dan tot chirurgische robot lobbyist.

Telechirurg

Robots zijn slim en chirurgische robots ook maar je moet er wel mee om kunnen gaan want uit zichzelf kunnen ze niet veel. Omdat de vooruitgang niet stil staat en het inzetten van chirurgische robots naar verwachting binnen een aantal jaar verdubbelt, wordt ook de vraag naar specialisten die met robotchirurgen en telechirurgie kunnen werken, groter. Dus medicijnenstudenten, sla je slag.

Algoritme rekenaar

Misschien wist je het al maar achter vrijwel alle slimme producten en toepassingen en het Internet of Things zitten algoritmen. Ook Facebook, Google en andere organisaties/bedrijven gebruiken algoritmen voor hun marketing. Nu kan het doorgronden van gedrag, wensen enzovoort natuurlijk ook ingezet worden bij medische beslissingen of de organisatie van de gezondheidszorg. Neem nu slimme MRI’s die (straks) door honderdduizenden foto’s en andere data lopen om nauwkeurige afwegingen te maken over bijvoorbeeld de omvang en ernst van een hersentumor en de behandeling daarvoor. Bollebozen die het zogeheten deep learning van algoritmen in de medische beeldvorming begrijpen, hebben straks een ontzettend interessante baan.

technologie in zorg en nieuwe banen

In 2019 gebruiken we met elkaar zo’n 245 miljoen wearables. Draagbare technologie om je gezondheid en welzijn, kortom lifestyle in de gaten te houden. Behalve het aantal groeit ook de verscheidenheid in wearables en gezondheidssensoren. Maar hoe dan te kiezen voor de juiste wearables, de juiste levensstijl? Wie bepaalt jouw waterdichte strategie voor gezonder leven met digitale technologie? Het antwoord: de lifestylestrateeg stel lifestyle plannen op maat op voor zijn of haar klanten. En verbindt er tegelijkertijd een advies aan over de te gebruiken (soort) wearables en over de ziektekostenverzekering.

Interessante jobs toch?

Bron: Tekst en foto’s Medical Futurist