Operatierobot in zorgbudget

Waar een beetje operatierobot gauw zo’n twee miljoen dollar kost, heeft een klein Amerikaans bedrijf nu een veel goedkopere variant ontwikkeld: de FlexDex. Een uitkomst voor kleine praktijken en patiënten in arme landen.

FlexDex maakt opereren nauwkeurig en goedkoopIn het Groningse Martine Ziekenhuis werken chirurgen, urologen en gynaecologen al langere tijd met de operatierobot Da Vinci. De robot wordt ingezet om operaties uit te voeren bij mensen met kanker. Hij kan zeer precies en op moeilijk bereikbare plaatsen in het lichaam een ingreep uitvoeren. Zo verliep een prostaatoperatie zeer succesvol en was daardoor ook minder belastend voor de patiënt want minder bijwerkingen en complicaties. In Groningen wil men de operatierobot ook inzetten voor operaties bij darmkanker en verzakkingsproblematiek.  De aanschafkosten van een operatierobot als de Da Vinci maakt echter dat het voor menig ziekenhuis een te forse investering is. De veel goedkopere operatierobot FlexDex (500 dollar tegen 2 miljoen) brengen dit soort peciesie binnen handbereik van meer chirurgen, specialisten, ziekenhuizen en daarmee ook (kanker)patiënten.

Wat is FlexDex

De FlexDex is in feite een extra arm voor de chirurg. Het is een makkelijk te bedienen incisienaald die de handbewegingen van de chirurg exact nabootst. Op deze manier kan hij ook complexe handelingen nauwkeurig uitvoeren. Omdat de FlexDex hierdoor ook verder in bijvoorbeeld organen kan “doordringen”, wordt de ingreep als het ware verfijnd en hebben patiënten ook na de operatie veel minder last en zullen ze sneller herstellen. Shorya Awtar, wetenschapper aan de University of Michigan en medeoprichter van FlexDex, wil de operatierobot doorontwikkelen zodat er onder andere ook herniaoperaties, baarmoederverwijdering en prostaatoperaties mee uitgevoerd kunnen worden. Zo komt de zogeheten invasieve chirurgie voor veel meer mensen binnen handbereik en blijven de kosten binnen betaalbare grenzen. Een mooi vooruitzicht voor de beleidmakers in de zorg, zorgverzekeraars maar vooral voor patiënten wereldwijd.