Simpel computeren voor opa

Vic Luijkx is 17 jaar en bedacht voor zijn opa en andere mensen met beginnende dementie of Alzheimer een eenvoudig, toegankelijk en vooral makkelijk te bedienen computersysteem: OpavanDongen.nl 

eenvoudige computerprogramma voor dementerendenKoffiezetten, klokkijken of telefoneren, Piet van Dongen (74) uit Waspik had er door zijn dementie steeds meer moeite mee. En computeren, wat hij graag deed, kon hij helemaal wel vergeten. Kleinzoon Vic ging aan de slag en bedacht een computersysteem voor mensen met dementie. Overdag zat hij naast opa Piet en bekeek hoe die tijdens het computeren vastliep. Al die gebruikersinformatie werd verwerkt in de opzet voor zijn Alzheimer-vriendelijke computer. Hij begon met de website: OpavanDongen.nl. Daarop plaatste Vic wat simpele programma’s. Maar opa kon er niet mee werken. Dus probeerde de kleinzoon de programma’s af te stemmen op zijn opa’s wensen.

“Soms wees hij iets af waar ik net 5 uur aan had gewerkt. Maar doordat hij zo eerlijk was, kwam ik er wel achter hoe zijn brein werkt.”

Nadat Piet weer aan de slag kon met de computer besloot Vic het programma ook voor andere mensen beschikbaar te maken. “Als ik met onderdeel A klaar was ging ik verder met onderdeel B. Vervolgens deed ik met onderdeel B weer ervaring op waarmee ik onderdeel A verbeterde. Dit was niet de meest efficiënte manier van werken maar ik heb er wel heel veel van geleerd en ik ben erg trots op wat er nu staat.

Über eenvoudig

Het besturingssysteem achter de website is vergelijkbaar met Windows of Apple. Maar dan zeer vereenvoudigd. Alles wat de gebruiker kan afleiden is weggelaten. “Het is belangrijk dat mensen met dementie steeds maar één keuze voorgelegd krijgen. Als ik een YouTube-filmpje kijk, heb ik wel vijftig gebruikersmogelijkheden. Mijn brein kan al die informatie verwerken. Opa kon dat niet. In mijn systeem ziet hij maar één keuze.” Ook werkt alles met kleuren. Achter elke kleur zit een programma: Cabaret, Herinneringen, Natuur, Radio, Filmpjes, Muziek etc. Kleuren pakte opa snel op. En met één eenvoudige knop kan hij terug naar zijn vertrouwde startscherm.”

Het doel van OpavanDongen.nl is het leven van mensen met dementie leuker maken. “Wij focussen ons dus ook op mensen met dementie. Dit zal voorlopig zo blijven. Voor andere doelgroepen zijn er al veel andere oplossingen op de markt”, vindt Vic.

OpavanDongen.nl is een Alzheimer-vriendelijk computersysteem dat bij wijze van spreken altijd in ontwikkeling is. Er zijn natuurlijk altijd dingen die beter kunnen. Vic en zijn collega’s zijn nu bezig met het ontwikkelen van spellen voor mensen met dementie en hopen we in de komende maanden onze tablet apps te kunnen lanceren.

Bron: De Riethorst Stromenland en OpavanDongen.nl

 

 

Een gedachte over “Simpel computeren voor opa

  1. Pingback: Lekker blijven computeren |

Reacties zijn gesloten.