Opereren tot op ’t bot met VR

Chirurgen leerden decennia lang te opereren door theorie te bestuderen en anatomische lessen. Tegenwoordig zetten ze gewoon een virtual reality bril op.

Justin Barad, de CEO en oprichter van Osso VR, is een ervaren orthopedisch chirurg en weet hoe lastig het kan zijn met nieuwe technieken en apparaten te leren omgaan. Voorheen was hij game ontwikkelaar en vandaaruit bekend met interactieve media zoals virtual en augmented reality. Omdat ook in de gezondheidszorg 1+1 = 2 kan zijn, combineerde hij zijn kennis over VR én chirurgie om operatiedokters te trainen nieuwe operatie methodes en apparaten te gebruiken.

3D
In plaats van anatomische lessen op lijken (overleden mensen die hun lichaam ter beschikking stelden van de wetenschap) oefenen studenten en artsen nu in een virtual reality omgeving waarbij zij hun “materiaal” in 3D dus zowel van buiten als van binnen kunnen zien. Ook wordt geoefend met Augmented Reality waar studenten en artsen in een virtuele omgeving hun operatie tot op het bot kunnen oefenen. De resultaten van de aldus opgeleide chirurgen ziet er -in real life- een stuk beter uit dan die van collega’s die op traditionele wijze zijn opgeleid.

Lees meer over augmented reality