Handschoen helpt handen

Om na een hersenbloeding weer controle te krijgen over handbewegingen is de Rapael Smart Glove ontwikkeld, een slimme handschoen met bewegings- en positiesensoren aan de vingers en polsen.

De slimme handschoen is via Bluetooth verbonden aan een app op een Androidtablet. De app bevat een revalidatietool met spellen en activiteiten die de spieren in handen en armen helpt versterken. De spellen zijn ontwikkeld om verschillende aspecten van de arm te trainen.

Voor fysiotherapeuten: het betreft Pronatie/Supinatie van de Onderarm, Radiale/Ulnaire beweging van de Pols, Flexie/Extentie van de Pols, Flexie/Extentie van de Vinger

Het ‘spel’ biedt interactieve, op de problematiek toegesneden oefeningen. Ook worden oefeningen aangeboden voor alledaagse handelingen zoals wijn inschenken, sinaasappel persen, balgooien. De app volgt de speeltijd, vooruitgang en de geslaagde oefeningen, zodat zowel artsen als patiënten de vooruitgang kunnen bijhouden.

De handschoen werd al enige tijd gebruikt door verschillende ziekenhuizen en revalidatiecentra maar sinds dit jaar kunnen patiënten de handschoen ook thuis gebruiken. In de VS is de handschoen door ontwikkeld een in de markt gezet door Neofect  en voor $ 99 per maand te huur  aangeboden. Ook in Nederland werd de handschoen plus Android tablet met app aangeboden door Embedded Fitness in Helmond, een bedrijf gespecialiseerd in interactief en serious gaming. Helaas, zo constateerde dit bedrijf, vertoonde de handschoen nog te veel onvolkomenheden wilde het als revalidatieinstrument goed “in de markt gezet worden” en daarom werd de glove uit het assortiment verwijderd. Het Helmondse bedrijf blijft zoeken naar andere serieus gaming oplossingen.