Slimme pleister bevordert genezing

Een slimme pleister die precies op tijd de juiste medicatie afgeeft  op de wond, het risico op infecties verkleint en op afstand bestuurbaar is. Dááraan werken Amerikaanse onderzoekers. 

vezel laat medicatie doorAl eerder ontwikkelden Zuid-Koreaanse onderzoekers een pleister die de medicijntoevoer bij Parkinsonpatiënten regelt en hun vitale functies continu in de gaten houdt. Nadeel van deze ‘nanopleister’ is dat de patiënt  verbonden moet zijn aan de computer, met een draad dus. De nieuwe pleister heeft dit nadeel niet, die kan op afstand, via WIFI, met bijvoorbeeld een smartphone of andere device bediend worden.

Postzegel

Het innovatieve verband je is een microcontroller zo groot als een postzegel. Hij is opgebouwd uit een aantal in dubbel kruispatroon geweven katoenen draden met een hydrogelbekleding, waarin antibiotica, groeifactoren of andere geneesmiddelen veilig kunnen worden ingebed. De  smartphone of ander draadloos apparaat activeert de pleister: er wordt een kleine hoeveelheid spanning door de pleisterdraden gestuurd zodat de vezel en de hydrogellaag worden verhit waarmee de lading, de medicatie dus, vrijkomt. Een enkele pleister kan – en dat is uniek -meerdere medicijnen bevatten voor een specifiek type wond en geeft op gezette tijden de juiste hoieveelheden medicijnen af. Hierdoor versnelt het helingsproces aanzienlijk versneld.

Suiker en kogels

Het is de bedoeling dat deze slimme pleister kan worden gebruikt voor chronische huidwonden als gevolg van diabetes. Maar hij kan ook ingezet worden in gevechtssituaties waar mensen verwond worden door kogels en voor  wonden die men oploopt in afgelegen gebieden en waarbij de kans op infectie groot is.

Op de markt

Het zal nog wel enkele jaren duren voordat de slimme pleister uit-en-te-na (ook) op mensen is uitgetest en op de markt komt maar de eerste hobbel is al genomen; de Amerikaanse autoriteit FDA heeft al groen licht gegeven voor een aantal essentiele stappen. Inmiddels zijn de onderzoekers er al in geslaagd om antibiotica en vasculaire endotheliale groeifactor (VEGF*) in de hydrogel van de pleister te integreren. Ook een test waarin ratten met diabetische wonden een met VEGF ’gevulde’ pleisters kregen, is succesvol afgerond: de wonden genazen door de pleisterafgifte sneller dan ooit. Daarnaast wordt er gewerkt aan op draad gebaseerde sensoren die glucose, pH en andere gezondheidsgerelateerde indicatoren van huidweefsel kunnen meten. Hiermee kunnen de onderzoekers een pleister maken die ook autonome uitgebalanceerde behandelingen kan leveren.

*De Vasculaire endothelial groeifactor (VEGF) is een proteïne die de groei van nieuw bloedvat bevordert. VEGF het helpt de bloedlevering aan cellen en weefsels te bevorderen.