Dermatologie  en technologie (1)

‘Diagnose huidkanker’ krijgt u van slimme algoritmen die dat baseren op Big Data en een foto van uw smartphone. Na het online consult met de dermatoloog print de 3D printer nieuwe huid.

Wie hepatitis heeft wordt geel, wie hoge koorts heeft rood; de huid is de spiegel van het lichamelijk welbevinden. Daarnaast beschermt onze huid ons tegen vocht, wind, zon, uitdroging, koud en hitte. Je kunt de huid aanraken, kietelen, hij kan jeuken en hij beschermt ons tegen parasieten, bacteriën, virussen en meer. Kortom, onze huid is een essentieel onderdeel van ons zijn, geen wonder dat  er steeds meer geavanceerde digitale technologieën worden ontwikkeld om huidaandoeningen waaronder melanomen beter te diagnosticeren en behandelen.

Telemedicine

Ontdek je een plekje op je huid? Je neemt een foto met je smartphone, stuurt die door naar de dermatoloog en plant een online consult. De arts geeft op basis van deze informatie een advies. In  Nederland kan je vragen stellen via de Digitale dermatoloog.nl een win-win situatie voor patiënten en dermatologen, de eersten hoeven niet te wachten in drukke wachtkamers, terwijl dermatologen de problemen online snel kunnen aanpakken.

 

Big data

Gegevensanalyse helpt de kwaliteit en coördinatie van de zorg te verbeteren, de kosten te verminderen en overbodig gebruik van medicatie te vermijden.                                                                                                        De Amerikaanse Academie van Dermatologie introduceerde in 2016 DataDerm, een database die gegevens over miljoenen patiënten van duizenden dermatologen in de VS met elkaar verbindt. Behalve dat dit de administratie, rapportage en terugkoppeling naar bijvoorbeeld ziektekostenverzekeraars vergemakkelijkt, geeft het ook handvatten om de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Big-Data-and-Health-Analytics.jpg

 

Kunstmatige Intelligentie

Deep learning algoritmes kunnen bepaalde beelden herkennen en spelen in toenemende mate een belangrijke rol bij medische beeldvorming, zoals radiologie of dermatologie. De supercomputer Watson bijvoorbeeld kan op basis van dematologische beelden of foto’s bijna 76% nauwkeurig vaststellen of er sprake is van een melanoom. Een hele verbetering ten opzichte van de huidige situatie waarin dermatologen uitgebreide onderzoeken en biopsies of andere voor de patiënt bezwarende ingrepen moeten doen.

Parallel aan deze ontwikkeling hebben onderzoekers aan de Stanford University een kunstmatig intelligent diagnose-algoritme voor huidkanker ontwikkeld. Basis is het algoritme van Google dat getraind was om 1,28 miljoen beelden uit 1000 objectcategorieën te identificeren. De onderzoekers stelden een database op van bijna 130.000 huidziektebeelden met ruim 2000 verschillende ziekten en trainde hun algoritme om potentiële kanker visueel te diagnosticeren. Het resultaat is overweldigend. De onderzoekers willen het algoritme smartphone compatibel maken zodat iedereen kan beschikken over betrouwbare diagnose van huidkanker

kunstmatige intelligentie

3D-afdrukken

Het antwoord op orgaandekorten is 3D. In Spanje is onlangs een prototype voor een 3D bioprinter gepresenteerd die een volledig functionele menselijke huid kan creëren. Ook in de VS is een 3D printer in de maak die synthetische huid kan creëren. Een 3d printer werkt zo.

 

Bron en foto’s via Medical Futurist