Dermatologie  en technologie (2)

Regeneratie, sensoren en nanotechnologie: voor huidproblemen en ook huidkanker geldt voorkomen is beter dan genezen.

Wearables helpen daar bij, sensoren en voor het fijne werk de robottechnologie. En goud, want als bestanddeel van nanotechnologie gooit ook dit edelmateriaal hoge ogen bij de behandeling van huidkanker.

Robotica

Een bedrijf in New Jersey, Canfield Scientific, heeft onlangs het Vectra WB360 totale lichaamslaesie mapping systeem geïnstalleerd. Hiermee kan een ​​360 graden scan van het  lichaam worden gemaakt en ontdekt het alle onvolkomenheden op de huid. Ook geldt de nauwkeurigheid en consistentie van roboticaarmen als groot voordeel bijvoorbeeld als t gaat om laserbestralingsbehandelingen. Ook dat is winst.

Regeneration

Hoe schade aan de huid sneller te genezen en daarmee  infecties te voorkomen, nog zo’n vraag waar onderzoekers zich mee bezig houden. Nieuw zijn onder andere de huidspray (van Healthpoint Biotherapeutics) om behandeling van beenzweren te versnellen en verbeteren. Een andere opvallende vernieuwing is ACell’s MatriStem, een extracellulaire matrix, die hergroeiweefsels op gang brengt.

Gezondheidssensoren

Huidkanker voorkomen, daarvoor worden bestaande gadgets en wearables uitgerust met sensoren die de blootstelling aan zonlicht meten en de gebruiker waarschuwen voor zonnebrand. Indiase onderzoekers ontwikkelden een patch met fosfor-32, een radioactieve isotoop die gebruikt wordt om bepaalde vormen van kanker te behandelen. Tien patiënten met huidkanker op hun gezicht werden behandeld met de patch, en drie maanden na de behandeling lieten de biopsies geen teken van tumoren meer zien

 

Nanotechnologie en nanodeeltjes

Nanodeeltjes worden vandaag de dag  toegepast in UV-licht absorberende zonnebrandmiddelen en anti-aging producten. Maar nanotechnologie heeft ook veel te bieden in de strijd tegen kanker. Zo blijkt bij experimenten met muizen dat wanneer het edelmetaal goud wordt omgezet in nanomateriaal het een bruikbare behandeling blijkt te zijn voor melanoom.

 

 

Bron en foto’s via Medical Futurist