Anti-vallen schoen

Door te vallen raken ouderen soms ernstig gewond. Gevolg: pijn, verdriet, zorgen, ziekenhuis- of verpleeghuis-opname en hoge gezondheidzorgkosten. Met Balancing Shoes blijven ouderen op de been.

Het Israëlische bedrijf B-Shoe Technologies ontwikkelt de B-Shoe ( Balancing Shoes): een wandelschoen die automatisch een “achterwaartse stap” uitvoert als dat nodig is.

De schoen bestaat uit ingebouwde druksensoren, een geïntegreerd bewegingsapparaat, een microprocessor, slimme algoritmen en een oplaadbare batterij. Wanneer de drager uit balans raakt, rolt het bewegingsapparaat de schoen langzaam en zachtjes naar achteren totdat het evenwicht weer is hersteld. De slimme algoritmen in de schoen zijn alert op en zoeken naar tekenen van onbalans zodat de schoen alleen ‘ingrijpt’ als het nodig is.

Noodzaak

zoveel ouderen vallenDat zo’n schoen nodig is blijkt uit het gegeven dat, volgens de statistieken, een op de drie 65 plussers gemiddeld een keer per jaar valt. Dat loopt op tot twee keer per jaar vanaf hun 72e en bijna zeker één keer paar voor alle 80plussers. Al deze valpartijen zijn goed voor 25% van de ziekenhuisopnames en 40% van de verpleeghuisopnames. Daarbij keert nog eens 40% van de ‘gevallenen’ niet meer terug naar huis en komt een kwart voor hen binnen een jaar te overlijden.

Het blijkt dat bij 17% van de valpartijen van ouderen wordt veroorzaakt door een evenwichtsstoornis. Andere oorzaken zijn stenose, spierverzwakking, chronische vermoeidheid, of ziekte. Het advies om met een stok of rollator te lopen wordt echter vaak in de wind geslagen omdat men dat te stigmatiserend te vindt. Mensen, ook ouderen, willen niet zwak of afhankelijk overkomen en met de ‘gewoon ogende wandelschoenen, de B-shoes, kan ook die hobbel worden genomen.

Op de markt

B-Shoe Technologies werkt nu aan het prototype van de schoen die worden getest in het Gait Laboratory in een van de toonaangevende ziekenhuizen in Israël. Ook is het bedrijf op zoek naar sponsoren en partners die de schoen verder op- weg kunnen helpen.

Naar verwachting komt de schoen de komende twee jaar in productie.

Bron: http://b-shoe.com