4K resolutie monitoren in vergelijking 4K-monitoren in testvergelijking – De beste modellen

Vooral scherpe 4K-monitoren genieten grote populariteit en zijn nu ook verkrijgbaar tegen betaalbare prijzen. Aangezien er echter veel verschillende varianten op de markt zijn, is het moeilijk om ze allemaal bij te houden. We leggen uit wat echt belangrijk is bij 4K-monitoren en welke modellen bijzonder de moeite waard zijn.

4K monitor test vergelijking – de belangrijkste feiten in het kort

 • Grootte van de monitorBij 4K-monitoren is de hoge resolutie meestal alleen de moeite waard bij een beeldscherm van 27 inch of meer. Voor kleinere beeldschermen is geen 4K-resolutie nodig, omdat de pixeldichtheid ook voldoende is met een WQHD- of HD-resolutie.
 • Type display: Afhankelijk van het displaytype verschilt het op het display getoonde beeld. IPS-schermen staan bekend om hun hoge kleurnauwkeurigheid, VA-schermen hebben een hoog contrast en goede zwartwaarden, terwijl TN-panelen vooral bekend staan om hun snelheid.
 • Verbindingen: Opdat de laptop of computer de hoge resolutie van een 4K-monitor zonder problemen kan weergeven, moeten de nodige aansluitingen beschikbaar zijn. Dit zijn meestal HDMI, DisplayPort en Thunderbolt. Moderne monitoren daarentegen hebben meestal geen VGA-aansluitingen.

De beste 4K-monitoren in een testcheck en vergelijking

In onze 4K monitor test vergelijking vindt u modellen uit alle prijscategorieën die vooral verschillen in beeldkwaliteit, grootte en extra functies.

BenQ EL2870U 4K monitor – Betaalbare 4K monitor

Als u op zoek bent naar een bijzonder voordelige 4K-monitor, dan vindt u die in de BenQ EL2870. Ondanks zijn relatief lage prijs biedt deze 4K-monitor HDR voor een betere beeldervaring en is hij ook geschikt voor aansluiting op een Playstation 5 of Xbox Series X dankzij de reactietijd van één milliseconde.

BenQ EL2870U

Dankzij de Brightness Intelligence Plus-technologie levert de 4K gamingmonitor een scherp en tot in detail geaccentueerd beeld. -15%

Dankzij de Brightness Intelligence Plus-technologie levert de 4K gamingmonitor een scherp en tot in detail geaccentueerd beeld.

PRIJS €329,00

Status: 11.10.

BenQ EW3270 4K Monitor Review Vergelijking – Nog betere 4K XL Monitor

De BenQ EW3270 4K-monitor is met 31,5 inch de grootste monitor in onze vergelijking en biedt daarmee de meeste werkruimte voor Excel-spreadsheets, Word-documenten, etc. Ondanks het grote scherm zorgt de 4K-resolutie voor een zeer goede pixeldichtheid, waardoor de weergegeven inhoud nog steeds extreem scherp is. Naast de DisplayPort- en HDMI-aansluiting kan deze monitor ook via USB-C worden bediend.

BenQ EW3270U

LED monitor met 4K UHD resolutie, Brightness Intelligence Plus, 4ms reactietijd en 2 x 3 watt speakers. -23%

LED monitor met 4K UHD resolutie, Brightness Intelligence Plus, 4ms reactietijd en 2 x 3 watt speakers.

RRP €479,00

Status: 12.10.

Dell 2722QC 4K Monitor Test Vergelijking – Ideaal als Extra Laptop Monitor

Met de Dell 2722QC 4K-monitor kan een bijzonder nette thuiswerkplek worden gecreëerd, omdat de monitor zowel het beeldsignaal als de benodigde stroom van een laptop via een USB-C-kabel kan transporteren. De monitor heeft ook een IPS-scherm voor bijzonder natuurlijke kleuren en een flexibele standaard die ergonomischer werken mogelijk maakt.

Dell S2722QC

Ultra-HD resolutie met ongeëvenaarde helderheid en levendige kleuren met HDR-ondersteuning en IPS-technologie. -3%

Ultra HD-resolutie met onovertroffen helderheid en levendige kleuren met HDR-ondersteuning en IPS-technologie.

RRP €419,99

Status: 12.10.

Dell U2720Q 4K Monitor Review Vergelijking – Topmodel voor veeleisende gebruikers

De Dell U2722QC 4K-monitor is het absolute topmodel en biedt een uitstekende beeldkwaliteit, waardoor hij ideaal is voor beeld- en videobewerking. Dankzij de vele extra functies en aansluitingen is deze 4K-monitor van Dell echter ook bij uitstek geschikt voor het thuiskantoor.

Dell U2720Q

IPS anti-reflectie 4k monitor in 27 inch. Ergonomisch flexibel verstelbaar. Met USB C-interface. -5%

IPS anti-reflectie 4k monitor in 27 inch. Ergonomisch flexibel verstelbaar. Met USB C-interface.

RRP € 677,44

Status: 11.10.

4K-monitoren in testvergelijking – de technische gegevens

De volgende tabel bevat alle belangrijke informatie over de geselecteerde 4K-monitoren. Er zijn grote verschillen, vooral wat betreft de beeldschermen en de dekking van de kleurruimtes.

BenQ EL2870U

BenQ EW3270

Dell S2722QC

Dell U2720Q

Maat

28 inch

31,5 inch

27 inch

27 inch

Resolutie

4K

4K

4K

4K

Display

TN

VA

IPS

IPS

Verbindingen

HDMI, DisplayPort

HDMI, DisplayPort, USB-C

HDMI, DisplayPort, USB-C

HDMI, DisplayPort, USB-C

Helderheid

300 cd/m²

300 cd/m²

350 cd/m²

350 cd/m²

Blauw licht filter

ja

ja

ja

ja

DCI-P3

niet gespecificeerd

95 procent

83 procent

95

Toepassing

Kantoor aan huis & Gaming

Kantoor aan huis & Gaming

Homeoffice

Kantoor aan huis & beeldbewerking

Energieklasse

G

G

F

G

Energieverbruik

32 kWh/1.000h

41 kWh/1.000h

25 kWh/1.000h

32 kWh/1.000h

Vernieuwingssnelheid

60

60

60

60

Reactietijd

1 ms.

4 ms.

4 ms.

5 ms.

HDR

HDR10

HDR10

HDR10

HDR400

Speciale kenmerken

AMD FreeSync

AMD FreeSync, compatibel met G-Sync

USB Type C oplaadmogelijkheid

USB Type C oplaadoptie

Koopgids 4K monitor test vergelijking – de belangrijkste criteria bij aankoop

4K-monitoren hebben natuurlijk allemaal dezelfde resolutie, maar ze kunnen toch drastisch van elkaar verschillen. Wij onthullen waar aspirant-kopers op moeten letten bij het kopen van een 4K-monitor:

Toepassingsgebieden: Afhankelijk van de vraag of de 4K-monitor moet worden gebruikt voor beeldbewerking thuis of voor gaming, zijn verschillende factoren bijzonder belangrijk.

Op Home Office met name met de volgende selectiecriteria rekening moet worden gehouden:

 • Ergonomische positionering van het display
 • Goede leesbaarheid van het lettertype
 • Blauw licht filter
 • USB-aansluitmogelijkheden
 • Helderheidsniveaus

Die bovendien wil graag foto’s en video’s bewerken of het scherm voor Multimedia-inhoud wil gebruiken, moet op het volgende letten:

 • Dekking van de kleurruimte
 • Type display
 • HDR-certificering
 • Kleurkalibratie

Voor gamers daarentegen is de snelheid van de 4K-monitor bijzonder cruciaal:

 • Reactietijd
 • Vernieuwingssnelheid
 • Extra functies zoals G-Sync of V-Sync die zorgen voor minder judder in game content

Schermgrootte: Een 4K-monitor heeft 3.840 x 2.160 pixels en afhankelijk van de grootte van het scherm, berekent dit de pixeldichtheid. De pixeldichtheid beschrijft dus de scherpte van een beeldscherm. Een 27-inch monitor met een resolutie van 4K is dus scherper dan een 32-inch monitor met 4K-resolutie door de hogere pixeldichtheid. Normaal gesproken is de basisregel dat een 4K-monitor pas echt de moeite waard is vanaf een formaat van 27 of 32 inch. Met een 24-inch monitor zijn resoluties als Full HD of QHD dus meer de moeite waard.

Type displayDisplaytypes verschillen wat betreft de technologie die wordt gebruikt om het beeld weer te geven. In het algemeen zijn TN-schermen en IPS-schermen aanzienlijk sneller, zodat ze kortere reactietijden hebben en hogere vernieuwingsfrequenties bereiken. VA-panelen daarentegen staan bekend om hun zeer goede contrast en de weergave van diep zwart. IPS-schermen bieden echter naast hun snelheid ook betere kijkhoeken, kleurwaarden en HDR-certificeringen. Voor video- en fotobewerking wordt daarom aanbevolen een IPS display.

De OLED-technologie, die in hoogwaardige televisies wordt toegepast, heeft echter nog geen ingang gevonden bij monitoren. Dit komt door het gevaar dat OLED’s “inbranden”, d.w.z. dat beeldinhoud die te lang wordt weergegeven permanent zichtbaar is.

DCI-P3DCI-P3 of Digital Cinema Initiatives – Protocol 3 is een kleurruimte die is ontwikkeld in de filmindustrie. Een hoge DCI-P3 dekking betekent dus dat multimedia content met bijzonder verzadigde kleuren en goede HDR mogelijk is op de monitor.

Verbindingen: Voor de werking van 4K-monitoren worden gewoonlijk gebruikt HDMI, DisplayPort of Thunderbolt kabel wordt gebruikt. Als de monitor echter naast de 4K-resolutie een hoge verversingssnelheid heeft, moet in de meeste gevallen de DisplayPort-aansluiting worden gebruikt. Als alternatief kan dit ook worden bereikt met HDMI 2.1, maar de nieuwe standaard is nog vrij zeldzaam vertegenwoordigd in de huidige monitoren.

Andere aansluitingen die de moeite waard zijn, zijn de USB-poorten. Veel monitoren hebben nu geïntegreerde USB-hubs. Hierdoor kunnen USB-apparaten rechtstreeks op de monitor worden aangesloten. Dit is de moeite waard bij bijvoorbeeld een webcam, omdat de kabel ideaal achter de monitor kan worden weggewerkt.

Beeldsnelheid: De vernieuwingsfrequentie beschrijft hoe vaak de monitor het weergegeven beeld per seconde bijwerkt. Voor conventionele monitoren is de vernieuwingsfrequentie 60 beelden per seconde, dit wordt aangegeven met “Hz”. Gaming-monitoren kunnen echter een hoger Hz-nummer hebben. 144 Hz, 240 Hz of zelfs 360 Hz hebben. Hoe vaker het beeld per seconde wordt bijgewerkt, hoe vloeiender de wedstrijden verlopen, en bij snelle e-sportwedstrijden zijn de gewonnen milliseconden vaak doorslaggevend.

VESA bevestigingVESA-bevestiging: Een VESA-bevestiging is een gestandaardiseerde interface op de achterkant van een monitor. Via deze interface kunnen monitorarmen worden bevestigd, zodat de monitor aan de muur of op tafel kan worden gemonteerd. Enerzijds bespaart dit ruimte op de tafel, anderzijds kunnen de monitoren dan ergonomischer worden geplaatst en ook verticaal worden gedraaid.

BenQ EL2870U 4K-monitor – Laaggeprijsde 4K-monitor in testvergelijking

De BenQ EL2870U 4K-monitor is momenteel geprijsd voor minder dan 250 euro en is daarmee een uiterst betaalbare 4K-monitor (per 02/). Ondanks de lage prijs biedt de monitor een hoge resolutie van 4K, wat zorgt voor een bijzonder scherp beeld met het schermformaat van 28 inch. Daarnaast biedt de 4K-monitor de beste reactietijd van slechts één milliseconde in onze vergelijking, evenals AMD FreeSync, wat zorgt voor minder judder bij het gamen. De 4K-monitor is dus ook zeer de moeite waard voor gaming en is uitgerust met de PlayStation5 en de Xbox Series X compatibel.

Het ingebouwde beeldscherm is een TN-paneel, wat de snelle reactietijd verklaart, maar ook betekent dat de beeldkwaliteit niet de beste is. Bovendien is het energieverbruik van 32 kWh/1000h relatief hoog voor een TN-scherm. Aan de andere kant biedt de BenQ EL2870U een HDR-functie en ook dynamische helderheid met de BenQ Brightness Intelligence Plus-functie, die het energieverbruik vermindert.

Voor lange kantoorwerk- of gamesessies is de monitor ook uitgerust met Flicker Free-technologie en een blauwlichtfilter. De helderheid van 300 cd/sqm zou iets helderder kunnen, maar zou voor de meeste gebruikers voldoende moeten zijn.

BenQ EL2870U 4K-monitor – belangrijkste tests en beoordelingen

 • In de BenQ EL2870U 4K monitor test van bildschirm.de kreeg het apparaat de beoordeling “goed” (2,2). (Status: 03/2021)
 • Bij rtings.com wist de BenQ EL2870U 4K-monitor in de test 7,1 van de 10 punten veilig te stellen. (Vanaf: 12/2018)
 • Klanten van Amazon beoordeelden de BenQ EL2870U met 4,5 van de 5 sterren. (Vanaf: 02/)

BenQ EL2870U 4K monitor – Prijs en beste aanbiedingen

BenQ EL2870U

Dankzij de Brightness Intelligence Plus-technologie levert de 4K gamingmonitor een scherp en tot in detail geaccentueerd beeld. -15%

Dankzij de Brightness Intelligence Plus-technologie levert de 4K gamingmonitor een scherp en tot in detail geaccentueerd beeld.

PRIJS €329,00

Status: 11.10.

BenQ EW3270U 4K Monitor Review Vergelijking – Nog betere 4K XL Monitor

De BenQ EW3270U 4K-monitor beschikt over een VA-scherm met hoog contrast en HDR-functie, die kan worden in- en uitgeschakeld met een speciaal daarvoor bestemde knop op het scherm. Met een formaat van 31,5 inch is de BenQ EW 3270U de grootste 4K-monitor in onze vergelijking en biedt daarmee de grootste gebruikersinterface, waardoor multitasking-taken bijzonder eenvoudig zijn. Het schermformaat komt perfect overeen met de 4K-resolutie en zorgt voor een haarscherp beeld.

Omdat het een VA-scherm is, zijn de kijkhoeken van het scherm niet bijzonder goed en moet je er alleen voor gaan zitten.

Brightness Intelligence Plus-technologie is ook hier aanwezig, zodat video-ervaringen optimaal kunnen worden benut. Dit wordt ook geholpen door de goede dekking van de DCI-P3-kleurruimte, die met 95 procent bovenaan staat in onze vergelijking. De kleurruimten sRGB en Adobe RGB worden gedekt met respectievelijk 100% en 91%.zodat zelfs lichte foto- en videobewerking mogelijk is met het scherm. Er is een blauwlichtfilter beschikbaar voor langdurig werk op de monitor.

Naast de conventionele aansluitingen via DisplayPort en HDMI biedt de BenQ EW320U 4K-monitor ook het Aansluiting via USB-C op. Helaas is het gelijktijdig opladen van een laptop via de aansluiting niet mogelijk. Met 41 kWh/1.000h verbruikt de BenQ EW3270U het meeste stroom in onze vergelijking, wat begrijpelijk is gezien het verschil in grootte.

De reactietijd van vier milliseconden zit in het middenveld in onze 4K-monitorvergelijking en is ook voldoende voor gaming.

BenQ EW3270U 4K-monitor – belangrijkste tests en beoordelingen

 • In de chip.de BenQ EW3270U 4K monitor test kreeg de monitor een beoordeling “goed” (2,5). (per 12/2020)
 • De experts van rtings.com beoordelen de BenW EW320U 4K-monitor in hun test met een 7,5 uit 10. (per: 04/2020)
 • Op Amazon beoordelen klanten de BenQ EW3270U met 4,6 van de 5 sterren. (Vanaf: 02/022)

BenQ EW3270U 4K monitor – Prijs en beste aanbiedingen

BenQ EW3270U

LED monitor met 4K UHD resolutie, Brightness Intelligence Plus, 4ms reactietijd en 2 x 3 watt speakers. -23%

LED monitor met 4K UHD resolutie, Brightness Intelligence Plus, 4ms reactietijd en 2 x 3 watt speakers.

RRP €479,00

Status: 12.10.

Dell 2722QC 4K Monitor Review Vergelijking – Ideaal als Extra Laptop Monitor

De Dell 2722QC 4K-monitor is het overwegen waard voor wie een extra monitor op zijn laptop wil aansluiten. De 4K-monitor heeft een USB-C poortdie het beeldsignaal van de laptop doorgeeft aan het scherm en tegelijkertijd de laptop oplaadt. De laptop hoeft dus maar met één kabel te worden aangesloten. Enerzijds zorgt dit voor een schonere werkplek zonder veel kabelwarboel, anderzijds betekent het dat de laptop zonder problemen kan worden verwijderd en opnieuw aangesloten.

Dankzij twee extra USB-poorten kunnen webcams of USB-sticks rechtstreeks op de monitor worden aangesloten. Verder beschikt de 27-inch 4K-monitor over een IPS-scherm en de op één na hoogste helderheid in onze vergelijking. Zowel de kleurweergave als de HDR-content zijn dus beter dan de modellen van BenQ in onze vergelijking. De DCI-P3-waarde is met 83% echter wat laag.

De monitor loopt ook voorop wat betreft het stroomverbruik en verbruikt met 25 kWh/1.000h de minste stroom in de vergelijking.

De standaard van de Dell 2722QC 4K monitor is bijzonder ergonomisch en maakt verschillende instelmogelijkheden mogelijk, zoals draaien, roteren, kantelen en hoogteverstelling.

Dell 2722QC 4K monitor – belangrijke tests en beoordelingen

 • In de Dell 2722QC 4K monitor test van rtings.com wist het apparaat te overtuigen met 8,4 uit 10 punten. (per 01/)
 • Amazon klanten gaven de Dell 2722QC 4K monitor 4,6 van de 5 sterren. (per: 02/)
 • We hebben momenteel geen andere tests of beoordelingen van dit model. (per: 02/)

Dell 2722QC 4K monitor – Prijs en beste aanbiedingen

Dell S2722QC

Ultra-HD resolutie met ongeëvenaarde helderheid en levendige kleuren met HDR-ondersteuning en IPS-technologie. -3%

Ultra HD-resolutie met onovertroffen helderheid en levendige kleuren met HDR-ondersteuning en IPS-technologie.

RRP €419,99

Status: 12.10.

Dell U2720Q 4K Monitor Review Vergelijking – Topmodel voor veeleisende gebruikers

De Dell U2720Q 4K monitor is de absolute topklasse voor elk thuiskantoor. Want de kleurweergave is zeer nauwkeurig en dus ook geschikt voor professionele foto- en videobewerking. Maar de monitor is ook zeer geschikt om te genieten van multimediacontent, want naast de zeer goede kleurweergave en het IPS-scherm biedt de 4K-monitor een HDR400-certificering.

Net als de Dell 2722QC kan de Dell U2720Q worden uitgerust met een USB-C kabel De USB-C kabel kan tegelijkertijd beeldinformatie en stroom voor de laptop transporteren en garandeert zo een kabelvrije en opgeruimde werkplek. Voor Apple-gebruikers is deze monitor dus ook een aanzienlijk goedkoper alternatief voor het Apple Pro XDR Display.

De 4K-resolutie zorgt voor een extreem scherp beeld voor het 27-inch formaat van de monitor, waarvan gebruikers profiteren in het thuiskantoor, bij het lezen of het maken van Excel-spreadsheets. De hogere 4K resolutie kunnen meer Excel-spreadsheets worden weergegeven dan met monitoren met een lagere resolutie.

De standaard van de Dell U270Q 4k monitor biedt een goede ergonomie dankzij flexibele verstelmogelijkheden.

Het compromisloze topmodel komt op de meeste vergelijkingsportalen als testwinnaar naar voren en het enige nadeel is de relatief hoge prijs van de monitor.

Dell U2720Q 4K monitor – belangrijke tests en beoordelingen

 • In de Dell U270Q 4K monitor review van itpro.nl kreeg de monitor 5 van de 5 sterren. (vanaf 10/2020)
 • In de Dell U270Q 4K monitor review van allesbeste.de werd het model de “topaanbeveling onder de huidige 4K monitoren” genoemd. (Status: 06/2021)
 • De experts van rtings.com gaven de Dell U2720Q de eerste plaats in hun 4K-monitortest met een waardering van 8,4 uit 10 punten.(Vanaf: 06/2021)
 • Klanten van Amazon beoordeelden de Dell U2720Q met 4,5 van de 5 sterren. (Vanaf: 02/)

Dell U2720Q 4K monitor – Prijs en beste aanbiedingen

Dell U2720Q

IPS anti-glare 4k monitor in 27 inch. Ergonomisch flexibel verstelbaar. Met USB C-interface. -5%

IPS anti-reflectie 4k monitor in 27 inch. Ergonomisch flexibel verstelbaar. Met USB C-interface.

RRP € 677,44

Status: 11.10.

Wat zijn de beste 4K-monitoren?

In onze 4K monitor review raden we de volgende apparaten aan:

 • BenQ EL2870U 4K monitor – Laaggeprijsde 4K-monitor in testvergelijking
 • BenQ EW3270 4K Monitor Review Vergelijking – Nog betere XL 4K monitor
 • Dell 2722QC 4K monitor Test vergelijking – Ideaal als extra laptop monitor
 • Dell U2720Q 4K Monitor Test Vergelijking – Topmodel voor veeleisende gebruikers

Wat kost een 4K-monitor?

In ons 4K-monitor testoverzicht is het goedkoopste apparaat al verkrijgbaar voor 245 euro. Voor toestellen met een IPS-scherm en een goede dekking van de kleurruimte kan de prijs oplopen tot 730 euro. (Status: 02/)

Wat is een 4K monitor?

Een 4K-monitor is een computermonitor met een extreem hoog aantal pixels van 3.840×2.160. Hierdoor heeft de monitor een zeer scherp beeld, wat gunstig is voor lezen, gamen en multimedia-inhoud.

Waarom heeft u 4K-monitoren nodig?

Met een 4K-monitor neemt enerzijds de scherpte van de weergegeven inhoud toe en anderzijds het werkoppervlak drastisch toe. Vergeleken met een Full HD-scherm biedt een 4K-monitor 75 procent meer werkruimte. Gebruikers profiteren ook van een 4K-monitor bij het bewerken van afbeeldingen en video’s, webdesign of codering.

Wat zijn de voordelen van 4K-monitoren?

4K-monitoren bieden de volgende voordelen:

 • Scherper beeld
 • Er kan meer inhoud worden weergegeven
 • Multimedia-inhoud ziet er beter uit
 • Spellen zien er visueel aantrekkelijker uit

Wat zijn de nadelen van 4K-monitoren?

4K-monitoren hebben de volgende nadelen:

 • Hoger energieverbruik
 • Hoge acquisitiekosten
 • Vereist bepaalde stroom van laptop of computer voor gebruik

Hoe installeer je een 4K monitor?

De opstelling en installatie van een gaming monitor gaat meestal als volgt:

 1. Haal de standaard en het scherm uit de verpakking.
 2. Bevestig de standaard aan de monitor of zet hem vast met schroeven.
 3. Sluit een DisplayPort-, HDMI- of USB-C-kabel aan op de overeenkomstige aansluitingen van de monitor.
 4. Sluit de andere kant van de kabel aan op de laptop of computer.
 5. Controleer in de instellingen of de 4K-resolutie met 3.840×2.160 pixels is geselecteerd.

Welke merken bieden 4K-monitoren aan?

 • Dell
 • BenQ
 • Huawei
 • LG
 • Asus
 • ViewSonic
 • Samsung
 • Iiyama
 • AOC
 • Acer
 • Xiaomi
 • HP
 • Lenovo

De met * gemarkeerde links zijn zogenaamde affiliate links. Als een aankoop wordt gedaan via een dergelijke link, ontvangen wij een commissie. Er zijn geen extra kosten voor u.