5.1 Surround Sound voor een meeslepende bioscoopervaring De beste 5.1 geluidssystemen in het testoverzicht

Wie thuis goede films kijkt op een hoogwaardige televisie, wil niet zonder het bijbehorende geluid. Cineasten krijgen een echt bioscoopgevoel in de huiskamer met een 5.1 geluidssysteem en beleven dialogen, actiescènes en dergelijke van dichtbij, omringd door luidsprekers.

5.1 Surround Sound in de test Overzicht – de belangrijkste feiten in het kort

Een 5.1 surround systeem zorgt voor perfect geluid tijdens een seriemarathon. Het volgende is van toepassing:

 • 5.1 geluidssysteem: De 5 staat voor het aantal luidsprekers op een bepaalde positie. De 1 in 5.1 Sound System staat voor een subwoofer.
 • Surround SoundLuidsprekers die geluid uit verschillende richtingen weergeven. De apparaten moeten ten minste Dolby Digital of DTS ondersteunen en dan bioscoopgeluid bieden.
 • Echt 5.1 geluid bestaat wanneer het werkelijke aantal luidsprekers in de ruimte wordt opgesteld. Soundbars daarentegen kunnen 3.1- of 5.1-systemen nabootsen en het geluid zodanig regelen dat de indruk van surround sound wordt gewekt.

De beste 5.1 geluidssystemen voor instappers in een testvergelijking

Wij presenteren vier 5.1 systemen die een betaalbare instap bieden.

Logitech Z607 5.1 Surroundsound-systeem – Aanbeveling voor Spraakvossen

Het Logitech Z607 luidsprekerpakket laat zien dat een surround sound systeem niet duur hoeft te zijn: voor ongeveer 100 euro krijgen muziekliefhebbers 5.1-geluid (vanaf 11/2020). Gebruikers hebben talrijke afspeelmogelijkheden via een SD-kaart en zelfs een aansluiting op een spelcomputer.

Logitech Z607 5.1 Surround Sound Speaker

5.1 surround sound met 160 watt piekvermogen. 5 satellietluidsprekers plus subwoofer. Overdracht via Bluetooth, USB, enz.

5.1 surround sound met 160 watt piekvermogen. 5 satellietluidsprekers plus subwoofer. Overdracht via Bluetooth, USB, enz.

Verkrijgbaar bij:

Status: 13.10.

Sony BDV-E2100 5.1 – Aanbeveling voor DVD-fans en muziekliefhebbers

Voor wie naast streaming ook DVD’s afspeelt, is de Sony BDV-E2100 niet alleen een geluidsinstallatie, maar ook een Blu-ray speler. Dit geeft cineasten een klassieke bioscoopervaring en als alternatief kunnen ze ook direct muziek afspelen via Bluetooth.

Sony BDV-E2100 5.1 Blu-ray Home Cinema Systeem

Home cinema systeem met een minimalistische uitstraling. Met Bass Boost. Inclusief Blu-ray speler, 5 luidsprekers en subwoofer.

Home cinema systeem met minimalistische uitstraling. Met basversterking. Inclusief Blu-ray speler, 5 luidsprekers en subwoofer.

Status: 13.10.

Teufel Consono 25 Mk3 5.1 Set – Aanbeveling voor bezitters van Cineasten en AC Receivers

Wie aan Teufel denkt, kan een krachtig geluid verwachten van de Consono 25 Mk3 5.1 Set. Het 5.1-systeem vult elke bestaande AC-ontvanger aan en biedt tot 106 decibel luid geluid.

Teufel Consono 25 Mk3 5.1 Set

5.1 home cinema set met micro satellieten, 2-weg micro speakers en slanke 100 watt subwoofer. -5%

5.1 home cinema set met micro satellieten, 2-weg micro speakers en slanke 100 watt subwoofer.

PRIJS € 299,99

Status: 13.10.

Logitech Z906 5.1 geluidssysteem – Aanbeveling voor geluidsfans

Als u dit geluidssysteem kiest, krijgt u 5.1 geluid in THX-kwaliteit. Dit betekent dat het geluid van hoge kwaliteit is. Muziek en films worden afgespeeld op de manier die geluidstechnici willen en dus vrijwel zonder verlies.

Logitech Z906 5.1 geluidssysteem

THX-gecertificeerd, krachtig geluidssysteem voor bioscoopkwaliteit. Met meerdere audio-ingangen, multi-apparaat en 5.1-decodering. -27%

THX-gecertificeerd, krachtig geluidssysteem voor bioscoopkwaliteit. Met meerdere audio-ingangen, multi-apparaat en 5.1-decodering.

RRP €349,99

Status: 13.10.

Logitech Z607 5.1 SPEAKER SYSTEM – Aanbevolen prijs-prestatieverhouding voor spaarders

Muziekliefhebbers hoeven slechts ongeveer 100 euro te investeren voor het Logitech Z607 geluidssysteem (vanaf 08/2020). Hij kan worden bediend via smartphone of tablet via Bluetooth of rechtstreeks via de 3,5 mm audio-aansluiting. Ook gamers kunnen zich verheugen en bijvoorbeeld een XBox One via een RCA-kabel aansluiten op het Logitech Z607 geluidssysteem. DVD-spelers en dergelijke zijn ook geen probleem. Daarnaast is ook inhoud van SD-kaarten of USB-sticks of FM-radio mogelijk.

Wij raden het Logitech Z607 5 1 systeem vooral aan voor liefhebbers van surround sound die geld willen besparen op hun geluidsapparatuur. Geen enkel geluidssysteem in ons testoverzicht is goedkoper en verkrijgbaar voor minder dan 200 euro. De compacte luidsprekers met de bijbehorende subwoofer vormen de ideale basis voor beginners. De benodigde kabels zijn ruim bemeten met een lengte van ongeveer 6 meter en stellen cineasten in staat de luidsprekers vrijwel onbeperkt te plaatsen.

Logitech Z607 5.1 Surround Sound Speaker

5.1 surround sound met 160 watt piekvermogen. 5 satellietluidsprekers plus subwoofer. Overdracht via Bluetooth, USB, enz.

5.1 surround sound met 160 watt piekvermogen. 5 satellietluidsprekers plus subwoofer. Overdracht via Bluetooth, USB, enz.

Verkrijgbaar bij:

Status: 13.10.

In de test van de experts van business-standard.com waren de Logitech Z607 5.1 luidsprekers overtuigend. Zo viel bijvoorbeeld de bedieningsmogelijkheid direct op de subwoofer positief op voor het geval gebruikers de afstandsbediening kwijtraken (vanaf 03/2020). Op Amazon kreeg het geluidssysteem gemiddeld 4,5 van de in totaal 5 sterren. (per: 08/2020)

Sony BDV-E2100 5.1 – Aanbeveling voor draadloos muziekgenot

De fabrikant Sony biedt niet alleen goed geluid met Bluetooth-hoofdtelefoons: ook audiofiele gebruikers komen aan hun trekken met geluidssystemen. Het Sony BDV E2100 5 1 systeem is het enige alternatief in onze 5 1 geluidssystemen review dat WLAN en NFC ondersteunt. Hoewel een app-verbinding ook hier ontbreekt, kunnen gebruikers tenminste muziek afspelen vanaf hun thuisnetwerk. Nog een unique selling point: een Blu Ray-Ray speler is al bij de levering inbegrepen. Het ondersteunt bijvoorbeeld Dolby Digital en Dolby Digital Plus inhoud. Met de Sony BDV-E2100 krijgen gebruikers een compleet pakket in de vorm van een Blu-Ray home cinema systeem. DVD’s, online content of muziek via Bluetooth rechtstreeks van een smartphone kunnen worden afgespeeld en beleefd in het midden van alles.

Wij raden de Sony BDV-E2100 5.1 aan voor beginners die voor een bijzonder lage prijs een home cinema systeem willen opbouwen.. De speciale functie: Aangezien Bluetooth wordt ondersteund, kan ook muziek worden afgespeeld zonder vaak vervelende kabels. Vergeleken met de geluidskwaliteit via kabel, vermindert Bluetooth de datasnelheid en dus het geluidsniveau. De keuze tussen beide opties is een toegevoegde waarde bij dit systeem.

Sony BDV-E2100 5.1 Blu-ray Home Cinema Systeem

Home cinema systeem met een minimalistische uitstraling. Met Bass Boost. Inclusief Blu-ray speler, 5 luidsprekers en subwoofer.

Home cinema systeem met minimalistische uitstraling. Met Bass Boost. Inclusief Blu-ray speler, 5 luidsprekers en subwoofer.

Status: 13.10.

De experts van heimkinoheld.de riepen Sony BDV-E2100 uit tot het beste draadloze 5.1 geluidssysteem. De redactie was bijzonder positief over het gebruiksgemak (per 02/2020). Amazon klanten gaven het gemiddeld 4 van de 5 sterren (per 08/2020). De geluidsprofessionals van sueddeutsche.de zetten het Sony systeem als tip op de eerste plaats in hun 5.1 geluidssysteem vergelijking 2020 (per: geen datum).

Teufel Consono 25 Mk3 5.1 Set – Slank ontwerp maar krachtig geluid

Wie niet voor een 5 1 compleet systeem wil gaan zoals de Sony BDV-E2100, maar wel al een AC-ontvanger bezit, kan bijvoorbeeld kiezen voor de Teufel Consono 25 25 Mk3. 5 1 set. Dit geluidssysteem is compatibel met elke AC-ontvanger. Zelfs op laag volume kunnen cineasten goed geluid verwachten en de dialoog is duidelijk verstaanbaar. In de middenluidspreker werken hiervoor 2 middenluidsprekers. “Duivels goed geluid” is geen loze kreet bij dit 5 1 systeem: serieavonden, spelsessies of zelfs gewoon muziek luisteren, deze luidsprekers zetten een nieuwe maatstaf op het gebied van geluidskwaliteit. Als het wel luider wordt, belooft de fabrikant tot 106 decibel. Dit volume is vergelijkbaar met een echt rockconcert.

Wie een concertsfeer in huis wil halen voor zijn eigen TV, zal zich niet vergissen met het Teufel Consono Soundsystem.. Door het kleine ontwerp wordt het geluid van de luidsprekers op geen enkele manier vervormd. De 100 watt subwoofer maakt het home cinema systeem compleet.

Teufel Consono 25 Mk3 5.1 Set

5.1 home cinema set met micro satellieten, 2-weg micro speakers en slanke 100 watt subwoofer. -5%

5.1 home cinema set met micro satellieten, 2-weg micro speakers en slanke 100 watt subwoofer.

PRIJS € 299,99

Status: 13.10.

De audioprofessionals van soundaffaire.de beoordeelden het Teufel Consono systeem als “moeilijk om beter te vinden” (per: geen datum).Stiftung Warentest heeft het Teufel Consono systeem nog niet getest (per: 08/2020).

Logitech Z906 – aanbeveling voor THX-geluid

Naast het Logitech Z607 geluidssysteem heeft de fabrikant nog een ander 5 1 systeem in onze aanbevelingen voor geluidssystemen opgenomen. Voor beginners met een hoger budget raden wij het 5.1 surround sound luidsprekersysteem Z906 aan. De bijzonderheid: het bioscoopsysteem is THX-gecertificeerd. De geluidskwaliteit voldoet dan ook aan de verwachtingen van geluidstechnici. Vroeger moesten zij zich erover verbazen dat het geluid van bioscoopfilms beduidend minder was dan dat van mixen. Star Wars regisseur George Lucas pleitte toen voor certificering wanneer boxen het geluid in vooraf bepaalde kwaliteit afspeelden. Deze componenten van de geluidsinstallatie doen de harten van cineasten sneller kloppen.

Gebruikers krijgen THX-kwaliteit thuisbioscoopgeluid met het Logitech Z906 geluidssysteem. Dankzij deze certificering kunnen liefhebbers van geluid geluid op hoog niveau verwachten. De subwoofer levert voldoende bas.

Logitech Z906 5.1 geluidssysteem

THX-gecertificeerd, krachtig geluidssysteem voor bioscoopkwaliteit. Met meerdere audio-ingangen, multi-apparaat en 5.1-decodering. -27%

THX-gecertificeerd, krachtig geluidssysteem voor bioscoopkwaliteit. Met meerdere audio-ingangen, multi-apparaat en 5.1-decodering.

RRP €349,99

Status: 13.10.

Volgens de Logitech Z906 5 1 geluidssysteemtest door de experts van het consumentenportaal pc-lautsprecher-test-com was het geluid vooral overtuigend in combinatie met een spelcomputer. Volgens de deskundigen was het resultaat ook aanvaardbaar voor het afspelen van muziek (vooralsnog zonder datum). Op Amazon de kregen de luidsprekers gemiddeld 4,5 van de in totaal 5 sterren (per: 08/2020).

De beste 5.1 geluidssystemen in vergelijking – de technische gegevens

Ons 5 1 geluidssysteem testoverzicht laat zien: Aan de slag gaan met een akoestische bioscoopervaring binnen uw eigen vier muren hoeft niet duur te zijn. Van complete pakketten, zoals Sony BDS E2100 5 1 geluidssysteem met Blue-Ray speler of Teufel Consono 25 Mk3, waarvan de componenten compatibel zijn met een reeds bestaande ontvanger, zijn er verschillende systemen voor elke gebruiker. Er zijn niet alleen verschillen in de grootte van de luidsprekers, maar ook in de geluidskwaliteit. Alle aanbevolen instapsystemen leveren goed geluid, de Logitech Z906 biedt zelfs THX-gecertificeerd geluid. Wij hebben de technische gegevens samengevat in de tabel.

Status 08/2020

Logitech Z607 5.1

Sony BDV-E2100 5.1

Teufel Consono 25 Mk3 5.1 Set

Logitech Z906

Gegevens Subwoofer

 • Afmetingen: 29,7 x 19,3 x 26,7 cm
 • Gewicht: 3,5 kg

Afmetingen: 22 x 30,5 x 25,5 cm

 • Afmetingen: 28 x 28 x 38,5 cm
 • Gewicht: 7,8 kg
 • Afmetingen: 29,3 x 28,1 x 31,9 cm
 • Gewicht: 9 kg

Data Satelliet Luidspreker

 • Afmetingen: 17,8 x 11 x 9,3 cm
 • Gewicht: 0,45 kg
 • Afmetingen voorluidspreker: 9,5 x 18,9 x 8 cm
 • Afmetingen surround speaker: 9,5 x 18,9 x 8 cm
 • Afmetingen: 9,5 x 10 x 14,1 cm
 • Gewicht: 0,72 kg
 • Afmetingen: 16,6 x 10 x 9,3 cm
 • Gewicht: 0,9 kg

Datacenter spreker

 • Afmetingen: 17,8 x 11 x 9,3 cm
 • Gewicht: 0,45 kg

Afmetingen: 22,5 x 8,4 x 7,5 cm

 • Afmetingen: 9,5 x 22,6 x 10 cm
 • Gewicht: 1,25 kg
 • Afmetingen: 10 x 16,6 x 9,4 cm
 • Gewicht: 0,9 kg

Radioverbinding

Bluetooth 4.2

Bluetooth, NFC, WLAN (2,4 GHz)

k. A.

k. A.

Verbindingen

USB- en SD-aansluiting, RCA naar RCA-kabel, 3,4 mm naar RCA-kabel

Analoge audio-ingang, PIN-aansluiting, Ethernet-aansluiting, HDMI-ingang en -uitgang, Optische audio-ingang, USB-ingang, USB-toetsenbord

Cinch-ingang, verdere aansluiting op afzonderlijke ontvanger

Optische digitale ingang, coaxiale digitale ingang, 6-kanaals directe ingang, 3,5 mm ingang, hoofdtelefoonaansluiting, Cinch-ingang

Geluid

Hoge tonen tot 20 kHz, lage tonen tot 50 Hz

k. A.

15-20.000 Hz

k. A.

Speciale kenmerken

 • Compact en betaalbaar geluidssysteem
 • Aansluitmogelijkheden via Bluetooth of 3,5 mm audio-aansluiting
 • Bediening via afstandsbediening of rechtstreeks op de subwoofer
 • Geïntegreerde Wi Fi en weergave van entertainment via het thuisnetwerk
 • chic ontwerp
 • NFC, Blue Ray speler inbegrepen
 • Ondersteunt bijv. Dolby Digital, Dolby Digital Plus
 • Geschikt voor AC-ontvangers
 • Volume tot 106 dB
 • THX-gecertificeerd surround-geluid
 • Dolby Digital- en DTS-decodering, ideaal voor film- en muziekweergave

De beste 5.1 premium geluidssystemen in vergelijking – reviews en aanbevelingen

In ons testoverzicht van 5.1 geluidssystemen laten we nu meer 5.1 systemen zien die qua geluid nog overtuigender zijn dan de al genoemde goedkopere systemen. De premium luidsprekers kunnen worden aangesloten op een bestaande receiver die Dolby Digital of DTS ondersteunt.

Harman/Kardon HKTS 16 – een aanbeveling voor superieur home cinema-geluid

Het Harman Kardon HKTS 15 5 1 systeem biedt compacte luidsprekers met subwoofer. De middenluidspreker is speciaal geoptimaliseerd voor talen en dialogen. Dit is praktisch omdat bijvoorbeeld niet alleen actiescènes duidelijk in de ruimte weerklinken, maar ook dialogen. Een unique selling point is echter de goede coördinatie van de verschillende onderdelen van het systeem. De surround sound lijkt authentiek en het geluid wordt ondanks het compacte formaat op een hoog niveau weergegeven. Met een aankoopprijs van minder dan 600 euro zijn deze luidsprekers ver boven de reeds genoemde 5 1 geluidssystemen geprijsd.

Gebruikers die kiezen voor een HKTS 16 5 1 systeem creëren een goed geluid en een superieure thuisbioscoop.. De componenten, luidsprekers en dergelijke passen onopvallend in elke woonkamer en bieden toch echt bioscoopgeluid.

Harman/Kardon HKTS 16 5.1-kanaals luidsprekersysteem

5.1 kanaals luidsprekerset met 5 luidsprekers en een 200 watt subwoofer. Voor het beste home cinema geluid.

5.1 kanaals luidsprekerset met 5 luidsprekers en een 200 watt subwoofer. Voor het beste home cinema geluid.

Verkrijgbaar bij:

Status: 12.10.

In de luidsprekersysteemtest van Stiftung Warentest hebben de deskundigen het Harman Kardon HKTS 16 systeem beoordeeld met het keurmerk “Goed” (vanaf 12/2013). De geluidsprofessionals van hifitest.de hebben het HKTS 16 systeem vier van de in totaal vijf sterren toegekend. (vanaf 04/2011)

Teufel Ultima 40 Surround 5.1 Set – Aanbeveling voor geweldig bioscoopgeluid

Veel mensen associëren de fabrikant Teufel met goed geluid. De Teufel Consono 25 Mk3. 5 1 Set biedt een systeem met microluidsprekers die weinig ruimte innemen. De Teufel Ultima 40 Surround Sound 5.1 Set is daarentegen ook van een andere orde als het gaat om geluidsapparatuur. De functie Phase Plug zorgt er bijvoorbeeld voor dat de geluidsgolven van het geluid in het juiste ritme in de ruimte resoneren en dat de akoestiek van de systeemcomponenten op elkaar is afgestemd. De ruimtelijke weergave van de geluiden is daardoor zeer duidelijk en helder. De subwoofer kan in verschillende richtingen worden gekanteld en dient dus als downfire of frontfire subwoofer.

Cineasten krijgen geweldig bioscoopgeluid voor hun eigen woonkamer met de Teufel Ultima 40 Surround Set. Maar je hebt veel ruimte nodig. Maar dan beschikken de gebruikers over flexibele luidsprekers. De speciale functie: De zogenaamde Wave Guide lokaliseert extra individuele geluidsgolven, zodat bijvoorbeeld het akoestische podiumbeeld van een concert duidelijk wordt weergegeven.

Teufel Ultima 40 Surround Set

Teufel Ultima 40 Surround “5.1 Set

Topklasse 5.1 home cinema set. Een absolute sterren line-up van inbegrepen sprekers en functies. Beveilig nu bij TEUFEL!

Ga door naar Teufel

Na hun test erkenden de experts van lowbeats.de het natuurlijke en coherente geluid van het geluidssysteem en de veel betere driedimensionaliteit in vergelijking met soundbars van een vergelijkbare prijs. (Status: 07/2019)

De beste 5.1 premium geluidssystemen in vergelijking – de technische gegevens

De premium geluidssystemen uit onze testvergelijking zijn nog steeds geschikt voor beginners voor de prijs van minder dan 1.000 euro. De prijs wordt ook weerspiegeld in het aantal functies, want de Teufel Ultima 40 kan bijvoorbeeld geluid lokaliseren. Dit verbetert het ruimtelijke geluid. Wij hebben de belangrijkste technische gegevens samengevat in de tabel.

Status 08/2020

Harman/Kardon HKTS 16

Teufel Ultima 40 Surround 5.1 Set

Gegevens Subwoofer

 • Afmetingen: 35,3 x 26,7 x 26,7 cm
 • Gewicht: 9 kg
 • Afmetingen: 38 x 35,1 x 48,3 cm
 • Gewicht: 15,6 kg

Data Satelliet Luidspreker

 • Afmetingen: 24,3 x 10 x 9,2 cm
 • Gewicht: 1 kg
 • Afmetingen vloerluidspreker: 32 x 21,5 x 106,5 cm
 • Gewicht vloerstaande luidspreker: 20 kg
 • Afmetingen boekenplankluidspreker: 23,5 x 21,5 x 22,5 cm
 • Gewicht boekenplankluidspreker 5,7 kg

Datacenter spreker

 • Afmetingen: 10,2 x 24,1 x 9,2 cm
 • Gewicht: 1 kg
 • Afmetingen: 15,9 x 42 x 16,9 cm
 • Gewicht: 5,7 kg

Radioverbinding

Geen

Geen

Verbindingen

Aansluitingen op afzonderlijke ontvanger

Aansluitingen op afzonderlijke ontvanger

Geluid

45 Hz-20 kHz

70-20.000 Hz

Speciale kenmerken

 • Geschikt voor ontvanger en versterker
 • Muurbeugel bij de levering inbegrepen
 • Middenluidspreker geoptimaliseerd voor spraak
 • Geschikt voor ontvanger
 • Zeer grote vloerstaande luidsprekers, krachtig geluid
 • Wave-Guide (lokaliseren van de geluidsgolven)

Koopgids voor 5.1 geluidssystemen – de belangrijkste criteria bij aankoop

Als de woonkamer moet worden uitgerust met een 5.1-systeem, moeten geïnteresseerden een paar factoren in overweging nemen voordat zij tot aanschaf overgaan.

Dolby Digital en DTSDit zijn de geluidsformaten waarop 5.1-systemen zijn gebaseerd. Zij maken de componenten mogelijk om het meerkanaals geluidssysteem te laten werken. Dit betekent dat geluidseffecten achteraan ook enkel door de surround sound speakers worden afgespeeld. Dialogen daarentegen worden voornamelijk weergegeven door de voorste luidsprekers.

5 1 (complete) geluidsinstallatie: Vijf luidsprekers en een subwoofer vormen een 5 1 geluidssysteem. Elke luidspreker moet een signaal ontvangen dat hem vertelt welke geluiden hij afspeelt. Sommige systemen vereisen een Blu Ray speler of ontvanger waarop de componenten worden aangesloten. Als een 5 1 geluidssysteem wordt aangeboden met bijvoorbeeld een speler, wordt het een compleet systeem genoemd. Dit is het geval met het Sony Surround System in ons 5 1 Systeem Test Overzicht. Andere componenten kunnen worden aangesloten op een bestaande ontvanger. De ontvanger moet echter ook Dolby Digital en DTS ondersteunen. Systemen die op dergelijke ontvangers kunnen worden aangesloten zijn onder meer onze topaanbevelingen van Teufel en Harman/Kardon.

De fabrikant Teufel is een van de merken die gespecialiseerd zijn in hoogwaardige luidsprekers.

PlaatsEen surroundsysteem vereist ruimte, niet alleen in de woonkamerwand naast en onder de TV, maar ook naast of achter de kijker op de bank. De achterste luidsprekers worden in de kamer geplaatst. Kleinere kamers zijn daarom minder geschikt voor een 5 1-systeem.

Uitrusting en kenmerken: Bij de aankoop van een geluidsinstallatie is het belangrijk welke technische mogelijkheden worden geleverd. Interessant is bijvoorbeeld of naast de kabelverbinding ook Bluetooth of WLAN wordt ondersteund. In onze testvergelijking is dit het geval met het geluidssysteem van Sony.

Fabrikant: Vooral op het gebied van geluid hebben talrijke merken zich gevestigd en gespecialiseerd in goede luidsprekers. Minder bekende fabrikanten bieden echter concurrerende alternatieven voor een redelijke prijs. Gebruikers moeten niet alleen letten op bekende merken zoals Teufel en Co, maar de kwaliteitsfactor boven de koopjes stellen. Zo zijn empirische waarden uit testrapporten van gespecialiseerde redacties of klantenbeoordelingen nuttig.

Wat is een 5.1 geluidssysteem?

Een 5 1 surround sound systeem bestaat uit 5 luidsprekers en een subwoofer. Het voorste nummer staat voor het aantal luidsprekers, het achterste nummer voor het aantal subwoofers. Terwijl er meestal slechts één of hooguit twee subwoofers in een systeem zitten, is het aantal luidsprekers variabel. Gangbare systemen zijn 2.1, 4.1 en 7.1. Zelfs een systeem met 11 luidsprekers is mogelijk. De ruimte in de woonkamer speelt hierbij echter een grote rol.

Wat is het verschil tussen een 2.1, 5.1 en 7.1 systeem?

Alle systemen hebben gemeen dat het een meerkanaals geluidssysteem is. Dit betekent dat het geluid afzonderlijk naar de verschillende luidsprekers wordt gestuurd. Een subwoofer voegt krachtige bas toe aan het home cinema systeem. Het grootste verschil zit in het aantal sprekers: twee, vijf en zeven. De getallen geven aan uit hoeveel onderdelen het systeem bestaat.

Wat zijn de verschillende soorten luidsprekers voor een geluidsinstallatie?

De componenten van een geluidsinstallatie bestaan uit ten minste één subwoofer en een bepaald aantal luidsprekers. Er zijn hier verschillen in grootte en specificatie.

Micro luidspreker: In ons testoverzicht van 5 1 systemen bestaat de Teufel Consono 25 Mk3 bijvoorbeeld uit microluidsprekers. Deze zijn bijzonder klein en onopvallend. Ze zijn ook geschikt voor kleinere flats en bieden ondanks hun compacte formaat een goed geluid. Het ontwerp heeft echter invloed op het geluid. Grotere luidsprekers kunnen in vergelijking een massiever surroundgeluid bieden.

Vloerluidspreker: De Ultima 40 Surround “5.1 Set” van Teufel heeft vloerluidsprekers. Ze vergen veel ruimte en worden rechtstreeks op de vloer geplaatst. Ze dienen als frontluidsprekers die links en rechts van het scherm zijn geplaatst. De grootte heeft ook het voordeel dat, in het geval van Teufel, technologie voor een beter geluid kan worden geïnstalleerd. Terwijl in een 5 1 systeem gewoonlijk alleen de subwoofer voor de lage tonen zorgt, hebben de Ultima 40 luidsprekers tweeters, middenluidsprekers en woofers. Dit is een voordeel ten opzichte van compactere componenten.

THX-luidspreker: Deze certificering garandeert de geluidskwaliteit die geluidstechnici voor ogen hebben. In onze selectie geldt dit bijvoorbeeld voor het Z906-systeem van Logitech. George Lucas, de regisseur van Star Wars, speelde een grote rol in deze prijs voor sprekers.

Muur / Kolom LuidsprekerDit is niet noodzakelijkerwijs een specifiek type spreker. De onderdelen hoeven alleen maar compact te zijn, zodat ze aan de muur of op daarvoor ontworpen statieven kunnen worden gemonteerd. Met een compatibele armatuur kunnen bijvoorbeeld micro- of THX-luidsprekers met behulp van beugels op de juiste hoogte worden gemonteerd. Bij het HKTS 16 5 1 Surround Sound System is reeds een muurbeugel inbegrepen die niet afzonderlijk hoeft te worden aangeschaft.

Wat is het voordeel van een geluidsinstallatie?

De luidsprekers kunnen zodanig over de ruimte worden verdeeld dat de gebruikers het geluid als kamervullend ervaren. Dit betekent een meeslepende kijk- en luisterervaring bij het tv-kijken. Als iemand in een detectiveverhaal achter de hoofdpersoon sluipt en op een tak stapt, wordt het krakende geluid dankzij de achterste luidsprekers ook gehoord door de kijker achter hem. Als een ruimteschip echter van links naar rechts vliegt, wordt het geluid ook daarop gericht en wordt het geluidssignaal verdeeld over de satellieten en de middenluidspreker. Een geluidssysteem biedt dus een echte surround sound.

Wat is het nadeel van een geluidsinstallatie?

Surround luidsprekers hebben veel ruimte nodig, omdat ze niet alleen bij de TV staan, maar ook in de kamer naast of achter de bank of sofa. Alle componenten bezetten de plaats in de kamer van waaruit ook mogelijk geluid moet komen. Helaas zijn dergelijke systemen niet op grote schaal geschikt voor mensen met een krappe woonsituatie. Zelfs bij grote woonsituaties vallen de geplaatste luidsprekers op in de kamer.

Wat is beter – soundbars of echt 5.1 geluid?

Soundbars kunnen alleen echt surroundgeluid nabootsen. In tegenstelling tot een 5.1 luidsprekersysteem zijn de componenten niet verdeeld over de ruimte. Dit heeft echter het voordeel dat de soundbars veel onopvallender in de woonkamer kunnen worden geplaatst. Soundbars, zoals Sonos Arc, kunnen surround sound creëren dankzij 3D Sound, omdat het geluid zo wordt gericht dat kijkers de indruk krijgen dat geluiden zich werkelijk in de achterste zone afspelen.

Een subwoofer is voor beide alternatieven een noodzakelijk onderdeel voor een sterke bas. Bij soundbars zijn er ofwel apart verkrijgbare subwoofers of geïntegreerde subwoofers. Soundbars vervangen dan bijna alle onderdelen van een compleet systeem. Een goed 5.1 systeem is echter altijd beter dan alleen een soundbar.

Soundbars zijn geschikt voor mensen met kleine ruimtes en zijn al verkrijgbaar voor een betaalbare prijs. Gebruikers kunnen echter alleen echt 5.1 geluid krijgen met een overeenkomstig systeem. Soundbars zijn echter een goed compromis en zorgen ook voor een meeslepende geluidservaring tijdens gaming, series of filmavonden.

Een ander voordeel van soundbars ten opzichte van klassieke 5.1-systemen is dat WLAN-ondersteuning standaard is. Een praktische app-verbinding maakt het gebruiksgemak compleet. Sonos biedt bijvoorbeeld luidsprekers die niet alleen geschikt zijn voor meerdere kamers, maar ook soundbars die in combinatie met twee extra luidsprekers echt surroundgeluid leveren. Afhankelijk van het model kan het geluid via de app worden aangepast. Geen van de in ons testoverzicht genoemde systemen biedt dit voordeel.

Wat zijn de beste 5 1 geluidssystemen?

Wij bevelen de volgende beste 5.1 geluidssystemen aan:

 • Z607 van Logitech
 • BDV-E100 van Sony
 • Consono 25 Mk3 van Teufel
 • Z906 van Logitech
 • HKTS 16 van Harman/Kardon
 • Ultima 40 Surround van Teufel

Hoeveel kost een 5 1 geluidsinstallatie?

Als je 5.1 geluid wilt, hoef je daar niet per se een hoge prijs voor te betalen. Onze prijs-prestatie aanbeveling van Logitech is slechts 100 euro. De componenten van het Teufel Ultima systeem zijn verkrijgbaar voor een prijs van ongeveer 1.000 euro (vanaf 08/2020). De aanschafkosten van een 5 1-systeem zijn echter vrijwel onbeperkt en er zijn systemen die enkele duizenden euro’s kosten.

Hoe stel je een 5.1 systeem correct in?

De verschillende componenten van een 5.1-systeem zijn ontworpen om ideaal surround-geluid te leveren wanneer ze in de juiste positie worden geplaatst. Het gaat om de volgende functies:

 • 3 voorluidsprekers, voorste zone, hoofdkanalen: Verantwoordelijk voor stemmen, filmmuziek en geluidseffecten. De positie zit al in de naam. Deze luidsprekers moeten voor de kijker staan. De middenluidspreker centraal en de andere twee voorluidsprekers links en rechts van de TV – vergelijkbaar met een stereo-installatie. Als de plank te laag is, moeten gebruikers voeten gebruiken om de hoogte aan te passen. De optimale hoogte is 40 centimeter en 1,20 meter.
 • 2 dozen achteraan, achterzone, hoofdkanalen: Verantwoordelijk voor het surround-geluid zijn de achterste luidsprekers die achter het publiek zijn geplaatst of er een beetje naast liggen, of aan de muur zijn bevestigd. Ze zijn een essentieel onderdeel van het echte surround-geluid. De achterste luidsprekers moeten echter niet op de stoel gericht zijn, maar in de richting van de TV.
 • 1 Subwoofer, lage frequentie effectkanaal: De subwoofer is verantwoordelijk voor de lage tonen. Het moet ook vooraan in de woonkamer worden geplaatst. Sommige fabrikanten raden zelfs aan hem onder de bank te plaatsen. Het is belangrijk dat de subwoofer uit de buurt van muren of hoge meubels wordt geplaatst. Sommige modellen kunnen door middel van verstelbare poten in de gewenste richting worden gekanteld.

Wat zijn de componenten voor een home cinema systeem?

In de klassieke zin bestaan thuisbioscoopsystemen uit een wisselend aantal luidsprekers en een subwoofer. 5.1-systemen bestaan bijvoorbeeld uit vijf luidsprekers en een subwoofer. Moderner zijn daarentegen soundbars, die, eventueel in combinatie met een subwoofer en twee extra luidsprekers, ook een kamervullend bioscoopgeluid kunnen produceren.

De met * gemarkeerde links zijn zogenaamde affiliate links. Als een aankoop wordt gedaan via een dergelijke link, ontvangen wij een commissie. Er zijn geen extra kosten voor u.